Naplativost poreza u Subotici 99 procenata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2018, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naplativost poreza u Subotici 99 procenata

Svega jedan procenat Subotičana kasni sa plaćanjem poreza na nekretnine zbog čega im se obračuvana zatezna kamata od 13 odsto na godišnjem nivou. Reč je, uglavnom, o vlasnicima ili zakupcima poslovnih prostora dok fizička lica, gotovo po pravilu, svoje obaveze izmiruju na vreme.

Na teritoriji Grada Subotice ima oko 94.000 upisanih obveznika koji plaćaju porez na nekretnine, a stepen naplate je izuzetno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << visok.

Na ime poreza na kuće, stanove i poslovne prostore, Subotičani su tokom 2018. godine u gradsku kasu inkasirali oko 500 miliona dinara, a da su itekako dobre platiše pokazuje i podatak da je stepen naplate poreza u Subotici čak 99 procenata.

Porez na kuću od 80 kvadratnih metara u trećoj zoni ove godine je iznosio oko 4950 dinara, što je za 4,7 procenata manje nego 2017. godine, a u 2019. godini biće oko 5000 dinara, odnosno 3,8 odsto više nego ove godine. Nebojša Crnogorac, sekretar Sekretarijata za lokalnu poresku administraciju, kaže da su veoma zadovoljni naplatom poreza čiji iznos zavisi od toga da li je reč o stanu, kući ili poslovnom prostoru te u kojoj od četiri gradske zone se nalazi.

"Ako pričamo o stanu (u drugoj zoni), primera radi od 65 kvadrata, starosti deset godina, porez u 2017. godini iznosio je 7.832,79 dinara, u 2018. godini 7.528,24 dinara, a u 2019. godini biće 7.473 dinara po metru kvadratnom", kaže Nebojša Crnogorac, sekretar Sekretarijata za lokalnu poresku administraciju.

Za poslovni prostor površine 20 kvadratnih metara u drugoj zoni, porez je ove godine za 0,3 odsto bio veći nego lane, a uz smanjenje poreza koje je planirano u 2019. godini iznosiće oko 3.540 dinara po metru kvadratnom. Među retkim Subotičanima koji kasne sa izmirivanjem poreskih obaveza gotovo da su, bez izuzetka, vlasnici ili zakupci poslovnih prostora.

"Kamata za neblagovremeno plaćanje, koja je regulisana Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, na godišnjem nivou iznosi 13 posto", upozorava Nebojša Crnogorac, sekretar Sekretarijata za lokalnu poresku administraciju.

Građani, odnosno fizička lica, gotovo bez izuzetka porez na nepokretnu imovinu izmiruju po kvartalima, na četiri godišnje rate, i to bez kašnjenja i komentara na pitanja novinara, svesni da plaćanje ove dažbine predstavlja osnovnu građansku dužnost te ne čudi što stepen naplate poreza u Subotici iznosi čak 99 procenata.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.