Najveći pad u poslednjih 16 meseci

Izvor: B92, 16.Nov.2023, 21:37

Najveći pad u poslednjih 16 meseci

Prodaja kuća u Kanadi pala je u oktobru najviše u poslednjih 16 meseci, jer su viši troškovi zaduživanja uticali i na kupce i njihovu suzdržanost, pokazali su podaci Kanadskog udruženja za nekretnine (CREA).

Prodaja kuća u Kanadi smanjila se za 5,6 odsto u oktobru u odnosu na septembar, i to je četvrti mesec zaredom u opadanju, što je najbolji rezultat od juna 2022. godine. Na godišnjem nivou, bez prilagođavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za sezonske varijacije, prodaja je porasla za 0,9 odsto, prenosi Reuters.

"Tek smo u novembru, ali čini se da su mnogi potencijalni kupci kuće već otišli ​​u hibernaciju", rekao je predsednik CREA Lari Cerkva (Larry Cerqua), i dodao da su brojke iz oktobra takođe otkrile da neki prodavci možda odlažu svoje planove do sledećeg proleća.

Banka Kanade podigla je referentnu kamatnu stopu na 22-godišnji maksimum od pet odsto u julu kako bi odgovorila na inflaciju. Centralna banka je prošlog četvrtka upozorila preduzeća i domaćinstva da planiraju veće troškove zaduživanja nego što su navikli poslednjih godina.

Odnos prodaje i broja novih oglasa, ključni indikator ravnoteže između ponude i potražnje, pao je na destogodišnji minimum od 49,5 odsto. Niži odnos favorizuje kupce.

Indeks cena kuća pao je za 0,8 odsto na mesečnom nivou i bio je veći za 1,1 odsto na godišnjem nivou, dok je prosečna nacionalna prodajna cena porasla za 1,8 odsto na godišnjem nivou.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.