Najveći pad cena nekretnina u Britaniji od 2011.

Izvor: B92, 08.Jul.2023, 09:35

Najveći pad cena nekretnina u Britaniji od 2011.

Cene nekretnina u Velikoj Britaniji u junu 2023. godine niže su za 2,6 odsto na godišnjem nivou, saopštila je konsultantska kompanija Halifaks (hipotekarni odsek Lloyds Banking Group), što je kako se navodi, najveći pad od juna 2011. godine.

U odnosu na prethodni mesec cene stanova u Velikoj Britaniji su niže za 0,1 odsto, a na mesečnom nivou u padu su već treći mesec.

Srednja cena stambenih jedinica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sada je 285.932 funti, odnosno 364.500 dolara, što je oko 8.100 funti manje od maksimuma iz avgusta prošle godine.

Tržište je i dalje osetljivo na volatilnost troškova pozajmljivanja, rekla je Kim Kiner, šef hipotekarnog poslovanja u Halifaksu. Prema njenim rečima, smanjenje pristupačnosti stanova neizbežno će usporiti potražnju.

U utorak je prosečna petogodišnja hipoteka u Velikoj Britaniji bila 6,01 odsto, navodi Moneifacts. Indikator je dostigao 6 odsto prvi put od novembra prošle godine, navodi Fajnenšel tajms.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.