Izvor: Blic, 10.Jun.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na cenu stana utiče 21 faktor

Odlučili ste da kupite ili prodate stan ili kuću, međutim, često ne znate o čemu treba da povedete računa kada su u pitanju cene nekretnina. Do sada je u praksi identifikovan 21 cenovni faktor koji utiče na konačnu cenu nepokretnosti.

Na vrhu spiska nalazi se lokacija koja na bruto cenu utiče od 20 do 30 odsto. Potom sledi spratnost - pa, ako je stan u suterenu, njegova cena manja je za 10 do 15 odsto od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << regularne cene stana koji se, na primer, nalazi na jednom od prva četiri sprata. Stanovi više spratnosti u Srbiji takođe obaraju cenu.

Grejanje na cenu utiče sa sedam odsto, mada i tu ima razlike u vrsti i kvalitetu - grejanje na struju, gas, solarno, daljinsko centralno, etažno... Potencijalni kupci pre kupovine treba da provere u kakvom je stanju kupatilo, odnosno mokri čvorovi, stolariju i bravariju, jer se njihove popravke uvek odbijaju od ponuđene cene... Zbog toga je novogradnja od starogradnje skuplja za 10 odsto. Na vrednost stanova utiču i terasa, lođa, veranda, ali i to da stan gleda na sever, da li je dnevni boravak osvetljen... I ne zaboravite, mali stanovi do 35 i veliki od preko 130 kvadrata uvek su najskuplji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.