NEMAČKU TRESE NAJVEĆA KRIZA DO SAD! Očekuje se bankrot i gubitak velikog broja radnih mesta

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Dec.2023, 12:51

NEMAČKU TRESE NAJVEĆA KRIZA DO SAD! Očekuje se bankrot i gubitak velikog broja radnih mesta

Nemačko udruženje građevinske industrije objavilo je da je sektor gradnje stambenih zgrada na putu daljeg smanjivanja broja radnih mesta.

Cene nekretnina u Nemačkoj nastavile su da padaju i u trećem kvartalu su bile 10,2 odsto niže u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ovo je loš znak za sektor nekretnina u najvećoj evropskoj privredi.

Reč je o četiri uzastopna tromesečna pada cena, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << što se nije dogodilo od 2000. godine, od kada to beleži Zavod za statistiku ove zemlje.

Ovo je najveća kriza na tržištu nekretnina u poslednjih nekoliko decenija.

- U Nemačkoj je do prošle godine postojao spekulativni cenovni balon, jedan od najvećih u poslednjih 50 godina. Od tada cene padaju. Balon je pukao - rekao je Konstantin Kolodilin iz Nemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW).

Sektor nekretnina u Nemačkoj i ostatku Evrope godinama je u procvatu zahvaljujući niskim kamatama i velikoj potražnji. Međutim, nagli rast kamata i troškova života je tom trendu stao na kraj.

Pad cena porodičnih kuća u većim nemačkim gradovima posebno je bio izražen u trećem kvartalu – iznosio je 12,7 odsto, dok su cene stanova niže za 9,1 procenat. Osim toga, narudžbe u građevinarstvu u oktobru su smanjene za 6,3 odsto u odnosu na prethodni mesec.

Krajem oktobra, iz udruženja su upozorili da gubitak radnih mesta u nemačkoj stambenoj industriji preti da pokrene talas bankrota i ugasi veliki broj radnih mesta.

- Možemo očekivati talas bankrota i gubitak oko 100.000 radnih mesta - upozorili su oni.

Austrijska kompanija za nekretnine Signa, koja je značajno prisutna u Nemačkoj, prošlog meseca je podnela zahtev za stečaj, koja se smatra najvećom žrtvom krize na tržištu nekretnina.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Balon na tržištu nekretnina u Nemačkoj pukao?! Cene pale za više od 10 odsto, građevinska industrija poljuljana

Izvor: Blic, 23.Dec.2023

Cene nekretnina u Nemačkoj padaju četvrto tromesečje zaredom i po najvišoj stopi u poređenju s kvartalom godinu dana ranije od kada je nemačka kancelarija za statistiku počela da vodi evidenciju 2000. godine, naglašavajući najveću nekretninsku krizu u ovoj zemlji u više decenija.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.