Milijarde teško naplativih kredita

Izvor: BKTV News, 27.Avg.2012, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milijarde teško naplativih kredita

Banke sve teže uspevaju da naplate odobrene kredite aktiviranjem zaloga koje su položili klijenti, pišu Novosti.
Vrednosti nekretnina znatno niže nego kada su pozajmice odobravane, a ni kupaca nema. Banke imaju sve više problema da naplate odobrene kredite, pre svega preduzećima.
Ne pomaže čak ni aktiviranje hipoteka koje su položile firme. Jer, založene nekretnine – fabrike, pogone, njive, placeve… >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << ali i mašine, kamione, vozila… nema ko da kupi.
A, ako se i nađe kupac ne može da se izvuče cena koja je važila kada su zajmovi dati. U Srbiji je, inače, pod hipotekom više od 930.000 stanova, kuća, poslovnih prostora… A, aktiviranje tih zaloga moglo bi da dovede do bankrota i banaka i preduzeća, zato su mnogi dugovi kompanija i ostalih klijenata – “zamrznuti”.
Obaveze preduzeća prema bankama u zemlji su oko 12 milijardi evra, a građana nešto više od pet milijardi evra. Problem, da vrati zajam, u proseku ima svaki četvrti korisnik. Tako banke imaju teškoća da naplate oko 4,2 milijarde evra, odnosno ova suma može da se svrsta u kategoriju “zamrznuto”. Bankari na sve načine pokušavaju da pronađu rešenje za nastavak otplate. Ipak, sada oko 300 građana ne može više da vraća uzete stambene kredite, pre svega zbog toga što je devizni kurs veoma visok, a njihova primanja smanjena ili više i ne primaju platu.
“Banke imaju problema da naplate odobrene zajmove, ali aktiviranje hipoteke nije rešenje ni za bankare, niti za njihove klijente”, kaže Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.
“Najpre, vrednosti stanova, kuća, poslovnog prostora i ostalih nepokretnosti su znatno niže nego kada su zajmovi odobravani. Zatim, ima banaka, koje su prihvatale precenjene zaloge. Tako na primer, nekadašnja Metals banka, prihvatala je precenjene hipoteke, a ti problemi su se preneli sada na Razvojnu banku Vojvodine, koja ima problema sa naplatom oko 60 odsto kredita“, kaže Dugalić.
U svetu su mnoge banke propale upravo zbog toga što nisu mogle da naplate dugove. Kod nas se to upravo događa Agrobanci, a i Razvojnoj banci Vojvodine. To potvrđuje gubitak Agrobanke od oko 300 miliona evra, koji je veći od celokupne dobiti pet najvećih banaka i koji je uticao da prvi put posle gotovo cele decenije bankarski sektor posluje s minusom.
Izvor: B92
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.