Masovno ovde kupuju stanove: Bogati Rusi otkrili novo mesto za život

Izvor: B92, 31.Jul.2023, 20:19

Masovno ovde kupuju stanove: Bogati Rusi otkrili novo mesto za život

Na najvećem tajlandskom ostrvu počeli su da pristižu Rusi tražeći utočište. Tajlandska agencija za nekretnine Knight Frank kaže da je broj vila prodatih na ostrvu prošle godine porastao za 82 odsto, pri čemu su otprilike polovinu kupili Rusi.

Shodno tome, novi restorani, saune i koncertni prostori niču za nove "stanovnike".

Prema podacima tajlandskog ministarstva turizma i sporta, u periodu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od januara do juna ove godine na Tajland je stiglo oko 791.574 ruskih državljana, što je povećanje od više od 1.000 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Više od polovine njih je letelo direktno na aerodrom Puket. Turističko udruženje Puketa navodi da su oni bili najbrojniji turisti na ostrvu.

Kupci koji govore ruski kupuju najviše nekretnina na Puketu, rekao je za Bloomberg Kristijan Štajnbah, direktor prodaje. Jedan od svojih najunosnijih poslova napravio je prošle godine kada je ruski kupac kupio 16 vila.

"Možete dobiti visoke ponude za zakup", rekao je on.

Osim toga, ima mnogo ljudi koji samo žele da žive na lepom mestu.

U jugoistočnoj Aziji, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u julu zvanično otvorio konzulat na Puketu i tom prilikom se sastao sa svojim tajlandskim kolegom.

Diplomatska kancelarija se nalazi u Roial Phuket marini, zajednici na obali koja uključuje vezove za jahte, stanove i samostojeće vile čija se cena kreće od oko 300.000 dolara do nekoliko miliona dolara.

Dok su zemlje u Evropi i na Bliskom istoku dugo bile glavna utočišta za Ruse, plaže, noćni život na Tajlandu i otvorenost mesta poput Puketa, Krabija i Pataje predstavljali su pristupačnu alternativu u Aziji čak i pre početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godinu.

Otkako je Putin pokrenuo svoju invaziju, EU je otežala Rusima putovanje u zemlje članice, a mnogi direktni letovi za evropske gradove su otkazani. Ovo je Ruse gurnulo u zemlje sa lakim ulaskom sa vizom, kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati, Turska i Tajland.​

Prakaipeth Meechoosarn, šef prodaje nekretnina na Puketu kaže da je Tajland prošle godine uveo nekoliko novih programa za vizu koji omogućavaju duži boravak za one koji donose novac ili posebne veštine, u oblastima kao što su IT, društveni mediji i kripto sredstva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.