List nepokretnosti je KLJUČAN DOKUMENT za kupoprodaju nekretnine, a možete ga dobiti ELEKTRONSKI

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Dec.2019, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

List nepokretnosti je KLJUČAN DOKUMENT za kupoprodaju nekretnine, a možete ga dobiti ELEKTRONSKI

List nepokretnosti koji je neophodan prilikom kupovine ili prodaje stana moguće je dobiti elektronski, korišćenjem usluge E katastra!

U pojedinim medijima su se prethodnih dana pojavile neproverene informacije da je izdavanje lista nepokretnosti navodno postalo unosan biznis i kako pojedine agencije i notari tu uslugu naplaćuju građanima i do 50 evra.

Preporuka nadležnih je da se u ovu svrhu koristi aplikacija E- katastar.

Kako za naš portal ističe >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Nenad Đorđević, zamenik predsednika Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Privredne komore Srbije, E-katastar je javno dostupan i mogu ga koristiti privredni subjekti:

- Grupacija posrednika u prometu nepokretnosti u Privrednoj komori Srbije je sa Republičkim geodetskim zavodom prošle godine dogovorila korišćenje E-katastra i te usluge koriste mnogi naši članovi. E-katastar je javno dostupan i mogu ga koristiti privredni subjekti.

Đorđević je istakao i da su slučajevi da agencije i notari naplaćuju klijentima izdavanje lista nepokretnosti pojedinačni i nešto što nije praksa. Kako navodi, postoji E-katastar koji je dat na korišćenje svima i taj katastar je dovoljan za uvid u stanje nepokretnosti.

- E-katastar je pokrenut 2016. godine i od tada je zaista dao dobre rezultate. Koriste ga notari i mnoge agencije i u mnogome ubrzava i olakšava čitav proces - istakao je Đorđević.

List nepokretnosti je zvaničan dokument koji daje uvid u nekoliko ključnih podataka o nekretnini. Na osnovu ovog dokumenta moguće je saznati da li je prodavac nepokretnosti pravi vlasnik, kao i da li stan koji gledate na sebi ima hipoteku ili neke druge terete.

Gordan Lemajić, član Odbora Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Privredne komore Srbije, ističe da je nemoguće generalizovati sve slučajeve jer je svaka kupoprodaja nekretnine sama po sebi specifična:

- Uobičajena praksa za podizanje lista nepokretnosti jeste da košta oko 1.300 dinara. Takva je situacija u Novom Sadu. Poneki beležnici tj. notari ne traže list nepokretnosti nego koriste mogućnost elektronskog sagledavanja lista nepokretnosti, te se na taj način informišu i urade kupoprodajni ugovor. U nekim slučajevima notari traže taj list nepokretnosti, kada su u pitanju banke, krediti i slično, tako da je to nemoguće podvesti pod neko opšte pravilo, prvenstveno iz razloga što je svaka kupoprodaja specifična sama po sebi u odnosu na nekretninu, prodavca ili kupca koji nekretninu kupuje. Tako da je nemoguće sve slučajeve generalizovati.

Lemajić takođe ističe da su slučajevi o kojima se govori u medijima pojedinačni i nešto što svakako nije praksa:

- Preko sredstava informisanja sam čuo da neke agencije naplaćuju taj list, međutim u pitanju su pojedinačni slučajevi. Moja agencija, na primer, uopšte ne naplaćuje taj list, jer mi to i ne radimo, već to rade advokatske kancelarije koje smo mi angažovali za sačinjavanje kupoprodajnih ugovora, tako da se mi u to ne mešamo. Zaista nemam saznanje da li postoje neke firme koje su to radile. Ako jesu, za to nisam čuo osim preko sredstava informisanja.

Ističe i da je generalna preporuka da klijenti sami pribave list nepokretnosti:

- Generalna preporuka za klijente jeste da odu samostalno u katastar i da sami pribave taj list ukoliko im je potreban. Ukoliko pak žele da uštede vreme, najbolje je da angažuju advokatsku kancelariju.

Mogućnost korišćenja E-katastra umnogome olakšava čitav kupoprodajni proces jer je moguće elektronski se uveriti u realno stanje stvari za svaku nekretninu. Baza podataka se ažurira na svaka tri dana, a ta mogućnost je jako ubrzala i poboljšala situaciju u prometu nekretnina.

Kako će se odviti čitav kupoprodajni proces zavisi individualno i od klijenta i od agencije, a najsigurniji put jeste potražiti pomoć od sigurne i proverene agencije.

- Preporučujem klijentima da traže usluge od agencija koje imaju tradiciju, koje rade dugi niz godina, koje imaju istaknuto obeležje da imaju registarski broj, da imaju agnažovane agente koji su upisani u registar u Ministarstvu i koji imaju licencu i stalni radni odnos, tako da sa takvim firmama klijenti sigurno neće imati nikakvih nepoznanica i nikakvih problema. Takve firme i agencije će svoj posao uraditi korektno, uštedeće vreme klijentima, a posao će na zadovoljstvo kupca i prodavca biti uspešno završen – ističe Lemajić.

Takođe je istakao zašto je važno da se klijent prilikom kupovine ili prodaje stana obrati proverenoj agenciji, a ne da se samostalno upušta u čitav kupoprodajni proces:

- Postoje dve ključne prednosti unajmljivanja agencije za posao kupoprodaje stana. Najpre je to sigurnost, zato što agencije svakodnevno rade na pribavljanju podataka, pa se zbog takve aktivnosti u agencije i ne javljaju devijantni likovi koji žele da izvedu neku prevaru. To se dešava vrlo retko. Pre će klijent koji je kupac nekretnine naleteti na prevaru kada radi samostalno, kada pretražuje preko oglasa, nego u nekoj agenciji. Prevaranti se agencijama ne javljaju kao prodavci. Sa druge strane, još jedna prednost, podjednako bitna, definitivno je ušteda vremena. Klijent kupac koji želi da kupuje sam nekretninu, da bi došao do baze podataka treba mu mnogo mnogo vremena i truda, a znamo da je vreme najskuplje, pa je ušteda u vremenu nešto što agencija nudi pre svega.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.