„Lili“ preko IMR do nekretnina

Izvor: Glas javnosti, 22.Okt.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Lili“ preko IMR do nekretnina

BEOGRAD - Republički poslanik i član Nove Srbije Mladen Grujić koji je preko svoga preduzeća „Lili drogerije“ dao ponudu za kupovinu Industrije motora Rakovica u konzorcijumu sa beogradskom firmom „Kler vižn investments“ nije želeo da otkrije da li ga zanima plac na kojem je fabrika ili kreće u novi biznis proizvodnje motora. Grujić kaže da je za sada samo pokazao interesovanje za kupovinu Industrije motora Rakovica, što ne znači da će i kupiti tu fabriku. Ovaj poslanik stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Velimira Ilića pre ulaska u razgranati privatni biznis bio je direktor „Štampa komerca“, pa suvlasnik „Mega komerca“.

Tender za IMR, treći po redu raspisan je prošlog novembra, a rok za davanje ponuda produžavan je pet puta. U Agenciji za privatizaciju još uvek ne saopštavaju šta nudi jedini učesnik na tenderu, ali potvrđuju da budući vlasnik ima pravo da izmesti fabriku na drugu lokaciju, uz obavezu da se pet godina bavi proizvodnjom motora za vozila, traktore i poljoprivredne mašine. U slučaju selidbe fabrike na drugu lokaciju, na ogromnom prostoru od 22,3 hektara građevinskog zemljišta u Rakovici, koliko prema podacima sa sajta Agencije za privatizaciju ima to preduzeće, mogao bi da se izgradi čitav stambeni blok.

Kaća Lazarević, vlasnik agencije za nekretnine „Alka“ kaže da se na toj lokaciji kvadrat stana kreće oko 1.300 evra, ali da je i pitanje ko bi mogao da ih kupi jer su skočile kamate na stambene kredite. Na ogromnom placu, tačno naspram zgrade opštine Rakovica pod objektima je čak 138.481 kvadratni metar i za toliku površinu novoizgrađenih stanova ne bi postojala obaveza investitora da plati nadoknadu za građevinsko zemljište koja najviše podiže cenu kvadrata.

TRAGOM SUDBINE IMT

Da gradi stambeno-poslovni prostor na mestu fabrike Industrije motora i traktora, koja se prostire na 35 hektara, imao je i Filip Cepter. On je, preko svog švajcarskog preduzeća, zajedno sa slovenačkom firmom „Strojna industrija“ pre nekoliko meseci bio ugovorio kupovinu IMT-a na Novom Beogradu za 121 milion evra. Međutim, pošto nije uspeo da obezbedi finansijera od posla je odustao, a isto se ponovilo i sa drugim ponuđačem, firmom koja se povezuje sa bivšim ministrom energetike Goranom Novakovićem. Agencija za privatizaciju je zato odlučila da pregovora sa trećerangiranim konzorcijumom, kompanijom MPC Petra Matića i poljskom firmom koji su spremni da za IMT daju 76 miliona evra, ali se nisu obavezali na investicije. Poslednji rok da se dogovore sa Agencijom za privatizaciju je 14. novembar. Sva tri učesnika za IMT veliki deo svog biznisa imaju u oblasti nekretnina.

„Lili drogerije“ su nastale nekoliko godina nakon što je Grujić kupio trgovinsko preduzeće „Goricu“. Prema podacima Agencije za privredne registre preduzeće „Gorica prehrana“ i danas postoji i u potpunom je vlasništvu „Pekabete“. Poslovni partner Grujiću u kupovini IMR-a je firma „Kler vižn“, registrovana za spoljnotrgovinske poslove, čiji osnivač je „Asporta limitid“ sa Devičanskih ostrva. U „Telekomovoj“ službi za informacije o brojevima telefona kažu da na adresi na kojoj je registrovana ne postoji ta firma već dve druge od kojih je jedna „Meridijan Balkan“, preduzeće bivšeg ministra energetike Gorana Novakovića i londonskog fonda Meridijan kepital.

Uslov tendera za IMR je da kupac može biti samo firma koja se najmanje tri godine bavi prodajom ili proizvodnjom motora sa prihodom, ne manjim od 10 miliona evra. Garancija za učešće na tenderu, a koju zadržava Agencija za privatizaciju je 50.000 evra. IMR ima dugove od 33 miliona evra koji se odnose na državne poverioce i koje ne preuzima kupac te fabrike pošto je to preduzeće u restrukturiranju. U Agenciji za privatizaciju kažu da još nije poznat konačan iznos komercijalnih dugova, zaključno sa bilansom za 2007. godinu, koje bi morao da preuzme kupac. Kupovina društvenih preduzeća zbog atraktivnog zemljišta učestala je pojava u Srbiji, pa tako i kupci Beogradske industrije piva planiraju izmeštanje pivare van grada čime će zaraditi na atraktivnoj lokaciji koja se nalazi uz buduću glavnu železničku stanicu Beograda kod Prokopa.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.