Kvadrat stana i do hiljadu evra

Izvor: Blic, 08.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kvadrat stana i do hiljadu evra

Cene nekretnina u Nišu, u odnosu na početak ove godine, veće su za desetak odsto, a polovni stanovi, pogotovo u centru, dostigli su gotovo cene novih kvadrata, kažu u niškim agencijama za promet nepokretnosti. Rastu cene najviše doprinosi nedostatak masovnije stanogradnje, zbog čega vlada povećana tražnja za stambenim prostorom, ali i nastavak odobravanja kredita zaposlenima u državnoj upravi.

Na periferiji se u avgustu teško može naći stan ispod 700 evra po >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kvadratu u novogradnji, dok u najužem gradskom jezgru cena kvadrata retko pada ispod 1.000 evra. U agenciji za promet nekretnina „Kuća Petrović" primećuju da cene nekretnina lagano rastu od početka godine i da se nakon kratkog zatišja, zbog pauze oko odobravanja kredita zaposlenima u državnoj administraciji, tržište nepokretnosti ponovo razmrdalo.

- Ponovo su krenuli krediti, što je dovelo do novih pomeranja u ceni kvadrata koja lagano raste od januara ove godine. U centru Niša, od Univerziteta do Margera i od suda do Kičeva, cena od 1.000 evra za kvadrat je već kao „dobar dan", a početkom godine je iznosila oko 900 evra. Tu se pre svega plaća lokacija i uglavnom su to stanovi za klijentelu sa dubljim džepom. U centru se izjednačila cena polovnih i novih stanova - kaže za „Blic" Milan Cvetković iz „Kuće Petrović".

Na Bulevaru Nemanjića, gde je i najveća ponuda stanova u soliterima i višespratnicama, cena kvadrata je takođe skočila za oko 10 odsto i košta od 850 do 900 evra, zavisno od spratnosti. Prema njegovim rečima, najjeftiniji su stanovi u pojedinim delovima naselja Čalije koji se retko mogu naći ispod 700 evra.

- U pitanju su ulice koje još uvek nisu asfaltirane, a cenu obara i udaljenost od pijace do koje se mora automobilom - dodaje Cvetković. Dragan Nikolić, vlasnik agencije „Tvins", procenjuje da rast cene kvadrata u Nišu predstavlja refleksiju situacije sa nektretninama u Beogradu i Novom Sadu, gde su cene „abnormalno visoke". On kaže da kvadrat stanova u Nišu neće pojeftiniti.

- Mislim da su cene iz oglasa prenaduvane i da stvarni rast cene nekretnina iznosi oko pet odsto, a da je ostatak povećan da bi se cena smanjila u toku trgovine, prilikom pogađanja. No, evidentno je da cene nekretnina neće biti manje iz jednostavnog razloga jer nikada nisu padale - objašnjava Nikolić.

U „Tvinsu" kažu da trenutno najveće cene dostižu stanovi u novogradnji u okolini Čaira i u još nekim delovima Niša, koji koštaju 1.100 evra po kvadratu. U „Kući Petrović" napominju da najveća tražnja vlada za malim stanovima - jednosobnim ili gasornjerama, na dobrim lokacijama u centru ili oko fakulteta, bolnice, Doma zdravlja...

- Da imamo u ponudi 100 garsonjera, mogli bismo da ih prodamo za dva dana - kaže Cvetković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.