Kupili problem umesto stana

Izvor: RTS, 12.Okt.2013, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kupili problem umesto stana

U Srbiji nije retkost da se isti stan proda po nekoliko puta. Međutim, peripetije zbog jednog stana u Beogradu, koji je jedna porodica kupila, a druga, kako tvrdi, dobila na poklon, za rubriku su "Verovali ili ne". Kupac, agencija za nekretnine i država, međusobno se optužuju za propuste.

Da bi se osigurala pri kupovini, porodica Marjanović je angažovala i agenciju za nekretnine i advokate. I jedni i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << drugi potvrdili su da je sve legalno. U katastru je stan bio uknjižen na prodavca.

Kupac Dragoslav Marjanović kaže da je, kada je rešio da kupi stan isplatio novac u banci i da je platio sve po proceduri, za državu, ugovore, predugovore i proviziju agenciji.

"Ušli smo u stan, deset puta pre toga smo bili u stanu, uvek su nam otvarali ti ljudi koji su prodavali stan", objašnjava Marjanović.

Četiri dana posle kupovine, na vratima stana je osvanula poruka - javite se da se dogovorimo u vezi sa stanom. Poruku je potpisala druga porodica koja tvrdi da je stan dobila na poklon pre osam godina, i to od supruga žene koja je porodici Marjanović prodala stan.

"Pošto smo videli da je problem, mi smo tražili od Agencije da se nađe gospođa koja je prodala stan, nama da se raskine ugovor, jer nismo hteli da kupimo problem, nego stan", kaže Dragoslav Marjanović.

Nisu je našli, niti su uspeli da raskinu ugovor. Po savetu advokata, Marjanovići su počeli da renoviraju stan. Tada je, kako tvrde, druga porodica ušla u posed i, uz pretnje, izbacila majstore.

"Ja sam otišao u policiju sa advokatima i podneo krivičnu prijavu. Prijavio sam ceo slučaj. Rekli da babi ne mogu da oduzmu novac, da ne mogu nikako da me zaštite u smislu da joj popišu imovinu ili bilo šta, ako je ona napravila neku prevaru, niti mogu da mi obezbede da ja uđem u stan i da živim tamo normalno", kaže Marjanović.

Na osnovu krivične prijave, Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu podnelo je 11. jula 2013. godine zahtev za sprovođenje istrage zbog izvršenja krivičnog dela prevara u saizvršilaštvu.

Marjanovići su platili porez na prenos apsolutnih prava, čime se dokazuje vlasništvo nad nekretninom.

Stan uknjižen na ženu koja ga je prodala 

Problem je nastao kod knjiženja. U katastru su za RTS potvrdili da je stan uknjižen na ženu koja je prodala stan.

Marjanovići nisu mogli da ga uknjiže, jer je porodica koja tvrdi da je stan dobila na poklon 2005. godine prva podnela zahtev, ali sedam godina kasnije - i to samo sat vremena nakon što su Marjanovići uplatili svih 56.000 evra za stan.

"Što se tiče ponošenja zahteva i datuma moramo da poštujemo načelo prioriteta i stariji je u vremenu jači u pravu, i uvek prethodne zahteve rešavamo prve", kaže Miljana Kuzmanović Kostić iz katastra.

U međuvremenu, katastar je obavestio Marjanoviće da se postupak uknjiženja odlaže, dok se ne reši sudski spor oko toga koji ugovor važi - njihov o kupoprodaji ili onaj o poklonu iz 2005. godine. Agencija preko koje su Marjanovići kupili stan tvrdi da je i ona obmanuta.

"Manjkavost cele priče je dovođenje u zabludu nas i našeg advokata da postoji ugovor iz 2005. godine koji nigde nije bio prikazan", kaže vlasnica agencije za nekretnine Ljubica Štivić.

Prema njenim rečima, to nije promaklo agenciji, već to nije prikazano u sudu,

"Nigde u sudu, 2005. godine nije zaveden ugovor o poklonu. Čiji je to propust?", pita Ljubica Štivić.

Porodica koja tvrdi da je dobila stan na poklon kaže da će se sve rešiti na sudu. Proces može da traje godinama, tokom kojih će se, u lancu kupac - agencija za nekretnine - država, međusobno optuživati za propuste.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.