Kuba legalizovala kupovinu i prodaju nekretnina

Izvor: Studio B, 03.Nov.2011, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuba legalizovala kupovinu i prodaju nekretnina

Vlasti Kube saopštile su da će dozvoliti kupovinu i prodaju nekretnina, prvi put nakon ranih dana revolucije, što je najznačajnija reforma u nizu izmena na tržištu pod vođstvom predsednika Raula Kastroa.

Prema tekstu na naslovnoj stani današnjeg izdanja dnevnika Komunističke partije Kube "Granma", zakon, koji će stupiti na snagu 10. novembra, obuhvata samo građane i stalno naseljene na karibskom ostrvu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << prenela je američka novinska agencija Asošiejtid pres (AP).

U članku navodi se da će detalji novog zakona biti objavljeni u kratkom roku u vladinom službenom glasniku.

Vlasti su ranije najavile da će prihodi od prodaje biti oporezovani, a pravila nikome neće dozvoljavati gomilanje velikih poseda.

Zakon je usledio posle oktobarske legalizacije kupovine i prodaje vozila, uz restrikcije zbog kojih je prosečnom Kubancu i dalje teško da kupi novi automobil, primetio je AP.

Vlasti su dozvolile građanima da samostalno posluju u određenim oblastima, od klovnova na zabavama, preko uličnih prodavaca do računovođa, i obećale da će izmeniti strukturu nacionalne ekonomije u kojoj dominiraju državna preduzeća tako što će ukinuti pola miliona radnih mesta u javnom sektoru.

Preko 80 odsto Kubanaca radi za državna preduzeća i prima mesečnu platu od svega 20 dolara u zamenu za besplatno obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, kao i gotovo besplatno stanovanje, prevoz i osnovne životne namirnice.

Sjedinjene Američke Države su zavele gotovo potpuni embargo na privredne veze sa Kubom još 1962, zbog čega ova zemlja. prema procenama ministarstva u Havani, godišnje ima gubitke od 685 miliona dolara.

Pošto je preuzeo vlast od svog brata Fidela, Raul Kastro je više puta ponovio da postojeći privredi sistem na Kubi nije funkcionalan, ali je i obećao da će na ostrvu sa 11 miliona staniovnika i dalje biti socijalistička država.

Pošto nije postojalo zvanično tržište nekretnina, Kubanci su decenijama mogli da razmenjuju posede putem komplikovanih sporazuma o trampi, ili na još nesigurnijem crnom tržištu.

Vlada je tokom poslednjih meseci takođe najavila novi zakon o vlasništvu, koji bi članovima porodice dozvolio da naslede domove i pod uslovom da u njima ne žive.

Kubancima koji to budu mogli da priušte, biće dozvoljeno da poseduju jedan dom u gradu i drugi na selu.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.