Kolaps giganta nekretnina? Izgubili više od 80 milijardi dolara

Izvor: B92, 18.Jul.2023, 12:23

Kolaps giganta nekretnina? Izgubili više od 80 milijardi dolara

Kineski gigant nekretnina u dužničkoj krizi, kompanija Evergrande, saopštio je da je 2021. i 2022. godine izgubio 581,9 milijardi juana (81,1 milijarda dolara).

Evergrande se bori sa dugovima koji se procenjuju na oko 300 milijardi dolara. Ogromni gubici naglašavaju koliko kompaniju potresa kriza tržišta nekretnina poslednjih godina u drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji, prenosi Seebiz.

U podnescima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << berzi u Hong Kongu, kompanija Evergrande navela je kasno u ponedeljak da je izgubila 476 milijardi juana u 2021. godini i još 105,9 milijardi juana prošle godine. Prihod kompanije je više nego prepolovljen za dve godine.

Evergrande je saopštio da su gubici nastali iz više razloga, uključujući pad vrednosti imovine, kao i povećanje troškova zaduživanja. Trgovanje akcijama kompanije Evergrande, koja je nekada bila investitor sa najboljom prodajom u Kini, obustavljeno je u martu prošle godine.

Kineskla industrija nekretnina potresena je 2020. godine kada su uvedena nova pravila za konttrolu iznosa koje velike firme za nekretnine mogu da pozajme. Naredne godine Evergrande je propustio rok za plaćanje kamate na oko 1,2 milijarde dolara međunarodnih zajmova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Evergrande posle 2 godine ćutanja otvorio poslovne knjige: Posrnuli gigant investitorima prijavio gubitke od preko 80 milijardi dolara

Izvor: Blic, 18.Jul.2023

Kineski gigant u sektoru nekretnina, Evergrande, koji je tehnički bankrotirao krajem 2021. godine, nedavno je predstavila svoj izveštaj investitorima u HongKongu. Tom prilikom kompanija je obelodanila je da je u 2021. i 2022. godini zabeležio ukupan gubitak od 81,1 milijardu dolara. Kompanija koja

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.