Kirije u Beogradu u padu: Više cena nije problem, nego ljudi“

Izvor: B92, 27.Jul.2023, 10:45

Kirije u Beogradu u padu: "Više cena nije problem, nego ljudi“

Cene nekretnina u Beogradu i dalje nastavljaju da padaju.

Prema poslednjem izveštaju u junu mesecu zabeležen je pad zakupa stanova od skoro 8 odsto u pojedinim delovima grada.

Pre dve nedelje, kada je Blic pisao o tome u kojim delovima Beograda se stan može iznajmiti za 300 evra, sada je situacija nešto drugačija, jer se isti stanovi sada mogu iznajmiti već za 250 evra.

Gde se mogu naći stanovi za 250 do 300 evra

Primera radi, kod >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Fontane na Novom Beogradu pre samo dve nedelje za stan od dvadesetak kvadrata bilo je potrebno izdvojiti 300 evra, a sada se isti takav stan može uzeti u najam za 250 evra, što nije mala razlika.

U Zemunu se stan od 30 kvadrata može iznajmiti već za 240 evra, dok su cene na Zvezdari takođe u padu, pa se sada stan može pronaći i za 290 evra.

Tako je recimo u Mirijevu prosečna cena kvadrata za najam sada 8,1 evro, što znači blagi pad. Opština Voždovac takođe zabeleži pad od 1,8 odsto i došla do cene kvadrata 10,9 evra. Samo je u centru u junu kirija porasla za 0,65 odsto, gde je kvadrat 15,5 evra za iznajmljivanje. U ostalim beogradskim opštinama cene su gotovo ostale nepromenjene.

Prema trenutnim pokazateljima za studente koji žele da imaju pristojan smeštaj potrebno je izdvojiti oko 300 evra, ukoliko bi neko živeo sam u manjoj kvadraturi 20 do 25 kvadrata. Plus, troškovi koji se uvećaju za otprilike 60, 70 evra. Za one koji bi da "cimerišu", može se iznajmiti stan od 500 evra, u užem centru koji bi imao dve odvojene prostorije, a troškovi bi bili oko 250 evra.

Studentkinja Aleksandra J. iz Vranja već desetak dana unazad pokušava da pronađe stan za sebe i drugaricu, jer se već krajem avgusta vraćaju u Beograd zbog ispitnog roka. Kako kaže za Blic, neka pravila su se promenila, pa sada stanodavci drži buduće podstanare "na leru".

"Sa Vračara otišle smo u Kneževac, ali sada imamo drugi problem"

"Do prošle godine nismo imale problem da nađemo stan, a onda su došli Rusi pa smo počele da se selimo, te smo sa Vračara otišle u Kneževac. Nekako smo uspele da završimo ispitne rokove i odemo kući. Sada su cene pale, ali imamo drugi problem. Kada se pojavimo i kažemo da smo studentkinje uglavnom kažu da mi nećemo ostati duže od godinu dana, a onda nas ostave da čekamo. Pogledale smo četiri stana i niko nam se nije javio. Jedna gospođa nam je rekla da je tek kupila stan pa bi da ga pokazuje još malo, a jedan gospodin nam je rekao da ima pravo da bira koga će pustiti u stan, iako obe studiramo prava i vrlo smo uredne. Sada više ni cena nije problem nego ljudi“, iskrena je Aleksandra.

Za ulazak u stan spremite bar 700 evra

Oni koji tragaju za stanom u startu moraju da izdvoje kiriju, depozit u visini kirije, ali i za agenta 50 odsto od dogovorene cene. Kako dodaje sagovornica lista, ona je na kraju odlučila da sve prepusti agentima za nekretnine.

"Naravno da me je mnogo nerviralo da plaćam i polovinu cene agentu za nekretnine, jer sam mislila da oni samo tu dođu da pročitamo oglas i da potpišemo nekakav ugovor, ali kada su počeli vlasnici ovako da se ponašaju, odlučila sam da sve prepustim agenciji. Tako smo i na kraju našle stan za 450 evra na Zvezdari i delićemo troškove, pa će nam izaći oko 225 evra“, kazala je Aleksandra.

Centar može za 300, ali u prizemlju

Dakle, cene nekretnina u Beogradu za razliku od minulog perioda su u padu, ono što je sa dolaskom Rusa dostiglo cifru 700, sada je 400, pa i manje, iako ni to nije realna cena ipak se lakše diše kada je mesečna zakupnina stana u pitanju.

U širem centru grada stan se može naći od 300 pa naviše, s im što je u pitanju stara gradnja ili prizemlje. Ka Voždovcu, malo dalje niz Bulevar kralja Aleksandra ili pak u nekim delovima Novog Beograda, dobri stanovi kvadrature do 35 metara kvadratnih se mogu naći do 350 evra. Vidikovac, Žarkovo, Altina, Banjica ili pak Borča ubedljivo imaju najjeftiniju ponudu - oko 250 evra.

Jul idealan da se nađe povoljan stan

"Leto je uglavnom period u kom studenti kreću u potragu za stanovima koje će uzeti u zakup za narednih godinu dana. Nakon završenog prijemnog ispita na fakultetima Univerziteta u Beogradu koji je bio u junu, budući studenti imaju saznanje da li su uspeli da upišu izabrane fakultete pa tako nakon toga mogu da startuju sa traženjem odgovarajućih stanova za izdavanje. Zbog toga je mesec jul idealan za traženje stana, jer će u septembru biti manja šansa da pronađu nekretninu kakvu žele. Potraga za nekretninom zahteva određeno vreme i zato je preporuka da studenti odmah nakon upisa na fakultet krenu u potragu za stanom“, objasnila je nedavno za Jelena Davidović sa sajta Nekretnine.rs.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.