Kako pripremiti stan za prodaju? Kupci jednu stvar uvek zaborave, pa se pokaju

Izvor: B92, 10.Apr.2023, 17:03

Kako pripremiti stan za prodaju? Kupci jednu stvar uvek zaborave, pa se pokaju

Lokacija nekretnine, kvadratura stana, godina gradnje, da li zgrada poseduje lift, ima li stan svoje parking mesto, kakav je sistem grejanja ali i kakve su vam komšije... Ako prodajete stan - obratite pažnju. Ovo su samo neke od osnovnih stvari na koje kupci obraćaju pažnju pri kupovini stana.

Šta je ono što je kupcima najbitnije, a ono na šta bi prodavci stana morali da obrate pažnju, za portal B92.net otkriva agent za nekretnine Katarina Lazarević.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />"Kupci prvo gledaju dokumentaciju, to je osnovno. U dokumentaciji koja prezentira stan mora biti kvadratura po kojoj se stan oglašava. Ukoliko su papiri kako treba, kupci gledaju i kakva je zgrada, da li nova ili je starija", kaže nam Lazarevićeva.

Svakako da bi pre oglašavanja stana prodavac trebalo da povede računa da stan bude uredan i sređen, kao i da prilikom pokazivanja kupcu miris u stanu bude prijatan, a zavese skupljene kako bi stan bio što svetliji.

"Ukoliko prodavac prodaje nov stan mora imati specifikaciju šta će sve u stanu biti završeno ili šta je završeno. Kada govorimo o starijoj gradnji kupci najviše obraćaju pažnju na to da li se iznad stana nalaziji još neki stan ili je krov, kao i da li u stanu negde nešto curi. Sveže okrečen stan uvek bolje izgleda, ali kupci gledaju i da li je krečenjem zamazano neko curenje ili neke nepravlnosti. Ukoliko se u stanu nalaze radijatori, kupce uvek zanima da li je stan priključen na daljinski sistem grejanja", objašnjava Katarina.

U današnje vreme je veoma bitno kakvo je grejanje u stanu. Kupci obraćaju pažnju na to da li je grejanje na struju i, ako jeste, da li reč o monofaznoj ili trofaznoj struji. Razlika u odluci za kupovinu je velika, jer je ovaj trošak među najbitnijim.

Katarina otkriva i da je ispravnost kupatila bitna stavka. Kako navodi, kupci gledaju da li je nešto začepljeno, kako voda odlazi i da li u kupatilu postoji velika vlaga.

"Bitno je da li u zgradi postoji lift i da li se neka od soba naslanja na kućište lifta jer ukoliko je to slučaj, kupac neće moći da spava od buke. Izolacija je takođe bitna, ali i da li sve u stanu dihtuje kako treba, prozori, vrata... ", kaže Katarina za B92.net.

Velika dilema prodavaca je da li prodati stan u postojećem stanju ili se ipak upustiti u radove i prodati renoviran stan. Koliko košta to ulaganje i da li se isplati kroz višu cenu pri prodaji?

"Savetujem prodavcima da ništa ne ulažu u stan koji prodaju. Najbolje je da kupac uradi sve što želi. Renoviranje mu neće doneti veliki profit, a muke su velike. Radnike je teško naći, to je procedura koje traje i skupo je. Da biste renovirali jedan stari stan potrebno je od 500 do 1.000 evra minimum po kvadratu. Renoviranje kupatila košta čak do 7.000 evra", navodi Katarina Lazarević za B92.net.

Pitali smo i zadovoljne prodavce stanova, šta je ono što je njima predstavljalo problem, ali i kakvo je njihovo iskustvo u prodaji.

"Ja sam prodavao stan bez garažnog mesta. Dolazili su ljudi i gledali stan i sve im je odgovaralo i cena i stanje stana i lokacija. Međutim, odustajali su kada su čuli da nemaju svoj parking. Dokupio sam parking mesto do komšije kojem nije bilo potrebno i naplatio sam ga i više nego što sam očekivao. Stan sam prošle godine posle kupovine garažnog mesta prodao za svega 20-ak dana", objašnjava sugrađanin Miloš Pavlović svoje iskustvo.

"Kolega" prodavac Marko Stojić kaže da na oglasima možete pronaći na stotine stanova. Međutim, prvi utisak je uvek najbitniji.

"Savetujem ljudima koji prodaju stan da iznajme fotografa koji će napravili realne, a lepe slike. Tako će se prodaja ubrzati", kaže Marko.

Ivana Vučković nedavno se našla sa "druge strane" ove priče. Ona i suprug kupili su stan na Novom Beogradu.

"Mi smo kupili stan u kojem smo najpre bili podstanari. Kada smo izračunali koliko mesečno izdavajamo za kiriju odlučili smo da podignemo kredit. Suprug i ja smo živeli u tom stanu četiri godine i za to vreme smo realno mogli da procenimo koje su prednosti i mene stana. Smatram da je bolje plaćati i više i ulagati u nešto što je naše nego plaćati kiriju", kaže nam ona.

Ivana objašnjava i da za četiri godine podstanarskog "staža" nisu mnogo uložili u stan.

"Nije bio naš, ali sada kada smo ga kupili dobili smo želju da zaista sve izgleda onako kako bi trebalo. Nije jeftina investicija i rok otplate je dug, ali opet bismo isto uradili. Smatram da nam je presudno bilo to što smo već znali šta možemo da očekujemo", rekla je Vučkovićeva.
Pogledaj vesti o: Nekretnine

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.