KAKO KUPITI NEKRETNINU U NEMAČKOJ: Bankarska službenica iz Hrvatske objasnila postupak

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Feb.2024, 15:12

KAKO KUPITI NEKRETNINU U NEMAČKOJ: Bankarska službenica iz Hrvatske objasnila postupak

Na svom TikTok profilu odgovara na sva pitanja iz struke.

Hrvatska službenica "Dojče banke" objasnila je kako može da se kupi nekretnina u Nemačkoj.

Oko 400.000 Srba živi u Nemačkoj i mnogi se pitaju kako se kupuje nekretnina u toj zemlji. Hrvatska službenica "Dojče Vele" je na svom "TikTok" nalogu objasnila koliku zaradu je potrebno da ima jedna osoba kako bi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << mogao da kupi stan ili kuću.

Ona objašnjava proceduru na primeru, kada se banci povodom ovog pitanja obratio jedan hrvatski radnik koji živi u Nemačkoj i koji je želeo da se tamo i skući, ali želi da proveri da li za tako nešto postoje uslovi. Kako službenica pojašnjava, "Dojče banka" sarađuje sa drugim bankama te se preko njihovog servisa i unošenja podataka radnika može proveriti postoji li neko zainteresovan ko bi ovom klijentu ponudio kredit za nekretninu.

Konkretno, on je zaposlen u nemačkom gradu Ulmu, 1995. je godište, prima 12 mesečnih plata u visini od po 2.300 evra,ima hrvatsko državljanstvo i nalazi se u stalnom radnom odnosu. Pored tog primarnog posla, on ima i drugi posao na kojem zarađuje 500 evra, ali otplaćuje ratu za automobil od 275 evra na mesečnom nivou i ostalo mu je još 14.000 evra za otplatu vozila.

On bi želeo kredit u visini od 165.000 evra. Na tu sumu moralo da se doda plaćanje maklera (osobe koje za račun nekog drugog posreduju pri ugovorima o kupovini ili prodaji robe) od 3,57 procenata (može i niže), iznos PDV-a od 5 procenata i notar tj. uknjiženje nekretnine od 2 procenta, što bi na kraju sumu kredita popelo na 182.442 evra.

Ipak, ovaj radnik nema svoj kapital koji bi mu poslužio kao učešće u kreditu, te je u tom slučaju teže pronaći banku koja je zainteresovana da kredit i finansira, što je i sada bio slučaj, ali je ovaj mladić imao sreće da pronađe banku u kojoj se može zadužiti i pritom mesečno plaćati kamatnu stopu od 4,01 procenat. Kao vrlo važna stavka na kraju je objašnjeno kako bi otplata kredita izgledala: sabrana su njegova primanja koja iznose 2.800 evra, od čega se odbijaju pomenuta rata za automobil, zatim za kredit koja bi iznosila 857 evra, a u celu sumu su uračunati troškovi života, koji u njegovom primeru iznose 1.540 evra, te se na kraju dolazi do 128 evra viška, što je po mišljenju ove banke dobra suma zbog koje ona želi da ovaj kredit i finansira.

Ovo je jedan od mnogih primera kako se i na koji način može doći do kreditnog zaduženja u Nemačkoj. Rata kredita je za uslove u Srbiji prilično visoka, ali gledajući životni standard nije za očekivati da ta cifra u Nemačkoj bude nešto niža.

Srbija Danas/Mondo

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.