Jevtinijim kvadratom lakše do krova

Izvor: Politika, 22.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jevtinijim kvadratom lakše do krova

Padu cena nekretnina u Republici Srpskoj doprinela je umanjena kreditna sposobnost građana i nemogućnost banaka da ih kreditiraju

Bijeljina – Globalna finansijska kriza koja, prema upozorenjima ekonomskih stručnjaka, neće mimoići ni RS, već se odrazila na tržište nekretnina. Tako u Bijeljini, koja je poslednjih desetak godina doživela pravu ekspanziju u oblasti stambene gradnje i vrtoglav rast cena stambenog prostora, cene za sada stagniraju, ali se, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kako saznaje „Politika”, može očekivati njihov pad.

„Cena metra kvadratnog novih stanova je 1.700 konvertibilnih maraka, a u izgradnji 1.400, dok se stara gradnja prodaje za 1.350 maraka. Potražnja je i dalje velika, a uglavnom se traže mali stanovi od 30 do 40 kvadrata, međutim, ne znamo do kada će to trajati”, rekli su nam zaposleni u Agenciji za nekretnine „Krov”.

Isto je i u Agenciji „Astra”, gde nam je potvrđeno da su u protekla tri-četiri meseca cene nepromenjene i da se, zavisno od lokacije, stanovi prodaju od 1.000 do 2.000 konvertibilnih maraka za kvadrat, ali da se nova gradnja ceni 1.700 i 1.800 maraka.

Iako u ovim agencijama ne misle da će doći do promena cena nekretnina, građevinske firme očekuju suprotno.

„Od marta ove godine cenu smo podigli na 1.500 KM po kvadratu stana. Međutim, kupaca nema za tu cenu, tako da smo stanove prodavali od 1.100 do 1.250 KM za kvadrat. U to vreme oko 90 odsto zainteresovanih je davalo avans, a sada je kupaca sve manje. Pošto je cena gvožđa znatno snižena, kao i opekarskih proizvoda, cigle, blokova i cementa, logično je da i cene stanova idu dole”, ocenjuje Žarko Trifunčević, vlasnik i direktor bijeljinskog Građevinskog preduzeća „Trifunčević”.

Ističući da su cene stanova, kako kaže, „naduvane”, Trifunčević smatra da je realna u Bijeljini od 1.400 do 1.500 maraka, te da ne veruje da su građani spremni da plate 1.700 maraka za kvadrat.

„Ponuda je velika. Mi u Bijeljini imamo sve više izvođača radova. Sada nas je više od dvadeset, a kupaca je sve manje. Tako će cene morati da idu dole, pa dobro i kupcima i nama, jer ćemo, nadam se, moći da prodamo izgrađene stanove”, dodao je Trifunčević.

I dok se u Bijeljini tek očekuje znatniji pad cena nekretnina, u Banjaluci je, posle višegodišnjeg trenda rasta cena stanova, godišnje čak za 30 do 50 odsto, došlo do zastoja.

U centru Banjaluke metar kvadratni stambenog prostora prodaje se za 2.500 maraka, dok su pre samo dva meseca stanovi na periferiji grada procenjivanina 2.000 maraka po kvadratu.

Kada je reč o starijoj gradnji, sada stanovi u gradu mogu da se kupe za 1.350 maraka po metru kvadratnom.

Da je došlo do pada cena stanova i zastoja u prodaji, potvrđeno nam je u banjalučkoj Agenciji za promet nekretninama „Euroagent”.

„Stanovi u centru grada ne mogu više da se prodaju za 2.500 maraka po kvadratu. Ne pamtim ovako slabu potražnju. Građevinske firme nove stanove cene od 1.700 do 2.800, pa i 3.000 maraka. Međutim, niko ih ne kupuje. Do sada su cene stanova bile visoke zbog, takođe, visokih cena građevinskog materijala i godišnje su rasle i za 50 odsto. Mislim da je taj rast sada zaustavljen, ali je teško predvideti koliko će dalje padati cene nekretnina i da li će ovakvo stanje potrajati”, kažeSenka Gatarić-Vasilić, direktor Agencije za promet nekretninama „Euroagent”.

Kako objašnjavaju ekonomisti, padu cena nekretnina, na šta je uticala svetska finansijska kriza, doprinela je i umanjena kreditna sposobnost građana i nemogućnost banaka da kreditiraju tražnju za stanovima.

Suzana Rađen-Todorić

[objavljeno: 23/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.