Jeftine kuće na selu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jul.2019, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeftine kuće na selu

Cene nekretnina po vojvođanskim selima već godinama su ispod realne vrednosti, a vlasnici ih najčešće prodaju kako bi se preselili u veće sredine, zbog posla ili školovanja dece. Mnogi nerado prodaju porodične kuće, a cena zavisi od lokalne infrastrukture, blizine grada, kao i odnosa cene i kvadrature. Za "švapske" kuće sa voćnjakom dovoljno je svega nekoliko hiljada evra, dok se one novije i komfornije mogu naći i za stotinak evra po kvadratu.

Porodica Dragane Zec >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz Krajišnika kod Sečnja odlučila je da proda dve kuće sa dvorištem i voćnjakom od 30 ari za svega 9.800 evra. Kaže, planirali su da žive u tom lepom banatskom selu, koje ima sve što je potrebno, ali su se spletom okolnosti ipak preselili u 30 kilometara udaljeni Zrenjanin.

„Krajišnik je lepo i mirno mesto. Mislili smo da ćemo ostati na selu i uživati, ali je, zbog školovanja deteta i posla, ispalo drugačije. Oglasili smo prodaju dve kuće, od kojih je jedna starije gradnje, dok je druga spratna i treba je dovršiti. Parcela je vrlo velika i ima lešnike koji već rađaju, a tu je i bašta za one koji žele da proizvode hranu ili gaje stoku u pomoćnim objektima. Šteta je što moramo da ih prodamo“, objašnjava Dragana čiji je otac vlasnik tog imanja.

Cene nekretnina na selu zavise od mnogo faktora, počev od razvijenosti okruga u Vojvodini, preko povezanosti sa gradom i insfrastrukture mesta, pa do konkretnih karakteristika objekta, navodi za Radio Novi Sad Milan Milošević iz agencije za nekretnine u Sremskoj Mitrovici.

„Cene zavise od mesta do mesta. Na primer, Pavlovci su malo mesto koje nije bilo atraktivno dok naš teniser Đoković nije kupio nekretninu tamo, pa su sad kuće duplo skuplje u odnosu na prošlu godinu te ono što je bilo 10-15 hiljada, sada je 20-30 hiljada evra. U mestima kao što su Mali Radinci ili Žarkovci možete kupiti novu kuću od 200 kvadratnih metara za 40 hiljada evra. Mesta blizu autoputa, poput Hrtkovaca i Nikinaca su na ceni, ali svakako u većem delu Srema možete naći solidnu, novu kuću sa voćnjakom za samo 25 hiljada evra“, navodi Milošević.

Prema iskustvu agenta za nekretnine iz Bačke Palanke Srbislava Srdića, u toj opštini je mnogo atraktivnija kupovina stanova od investitora. Iako su u poslednjih nekoliko godina cene više, zbog kriterijuma izgradnje koji se odnose na energetsku efikasnost, i dalje se mogu kupiti vrlo povoljni stanovi.

„Cena u samoj opštini malo je viša nego ranije i iznosi oko 800 evra, „po kvadratu“, ali pojavili su se i investitori koji trenutno nude i za 700 evra“, kaže Srdić. Prema njegovim rečima, u tom delu Vojvodine mnogi mladi bračni parovi iskoristili su konkurs Pokrajinske vlade i 10 hiljada evra koje im je ponuđeno za život na selu, te su takve kuće sada ređe u ponudi. Naš sagovornik ocenjuje da prodaja kuća na selu, među ostalim, ide teže jer ih ponekad nije moguće kupiti na kredit zato što stanje objekta ne odgovara onom što je uknjiženo i u međuvremenu je dograđeno mnogo pomoćnih objekata. U Bačkoj su, kaže, nekretnine najpovoljnije u Odžacima i okolini, pa se stanovi mogu kupiti za nekoliko stotina evra po kvadratu, a kuće na selu i za nekoliko hiljada evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.