Iznajmljivanje nekretnina skuplje za samce?

Izvor: B92, 17.Feb.2024, 14:12

Iznajmljivanje nekretnina skuplje za samce?

"Porez na samce" za samački život može da iznosi hiljade dolara svake godine, otkriva nova studija tržišta nekretnina Zilou.

Nije iznenađujuće da je najviši u Njujorku, prenosi Blic.

U Velikoj jabuci, pojedinačni iznajmljivači nekretnina troše u proseku 40.200 dolara godišnje da žive sami u kući sa jednom spavaćom sobom. Međutim, parovi mogu podeliti taj trošak, tako da svaki plaća >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oko 20.100 dolara godišnje.

Dodatnih 20.100 dolara koje samostalni stanovnici Njujorka plaćaju kao „porez za samce” je više nego dvostruko veći od nacionalnog proseka od 7.110 dolara, prema podacima Ziloua.

Evo najskupljih gradova za sam život, na osnovu prosečnih dodatnih troškova za samce u 2023:

Njujork: 20.100 dolara

San Francisko: 13.438 dolara

San Hoze, Kalifornija: 11.967 dolara

Vašington, DC: 11.452 dolara

Boston: 11.399 dolara

San Dijego: 10.849 dolara

Sijetl: 10.825 dolara

Atlanta: 9.000 dolara

Denver: 8.984 dolara

Los Anđeles: 8.857 dolara

Gradovi sa najvećim porezom za samce obično su mesta sa nekim od najvećih troškova stanovanja u SAD, piše CNBC.

U Njujorku, prosečna kirija jednosobnog stana je 3.350 dolara, što je 2,8 puta više od prosečne kirije širom SAD, prema Zilovu.

"Njujork je istorijski bio jedno od najskupljih tržišta za iznajmljivanje u zemlji, ali u poslednjih nekoliko godina rente širom grada su naglo porasle na najviši nivo do sada“, Keni Li, ekonomista na tržištu nekretnina u vlasništvu Zilova StreetEasi, kaže za CNBC Make It.

"Grad se suočava sa problemom koji je decenijama stvarao rastuću potražnju iznajmljivača koja nadmašuje stvaranje novih stambenih jedinica“, dodaje Li.

Da bi izračunao prosečne cene zakupa stanova u 2023. godini, Zilov je koristio kombinaciju podataka popisa stanovništva u SAD i sopstvenih spiskova za iznajmljivanje. Cene u Njujorku su zasnovane na podacima iznajmljivanja kompanije StreetEasi.

Porez za samce nije ograničen na stanovanje

Troškovi stanovanja mogu biti najočigledniji finansijski teret za samce koji žive sami. Međutim, postoje i drugi troškovi, uključujući hranu, stanovanje, medicinsku negu, prevoz i zabavu.

Ovo je trošak godišnjih troškova u Njujorku, bez poreza, prema procenama Masačusetskog tehnološkog instituta. Cifre se mere u dolarima prilagođenim inflaciji za 2022.

Domaćinstvo sa samcem: 39.130 dolara godišnje

Domaćinstvo od dve osobe, oboje rade: 56.033 dolara godišnje

Značajno je da tipični troškovi para nisu samo dvostruko veći od onoga što plaća sama osoba. To je zato što troškovi kao što su hrana, prevoz i zabava mogu ponuditi troškovnu efikasnost koja favorizuje parove koji dele svoje troškove.

Uzmimo hranu kao primer. Kao što svako ko je kupovao u nekim većim trgovinskim lancima zna, hrana koja se prodaje u većim količinama obično ima niže troškove po jedinici. Dok par ili porodica mogu iskoristiti tu uštedu, veće veličine porcija mogu biti nepraktične za jednu osobu, posebno za kvarljivu robu.

Međutim, troškovi stanovanja su daleko najveća prepreka za sam život. Čak i u državama u kojima je „porez na samca“ bliži 7.110 dolara godišnje, to je i dalje najveći trošak u budžetima većine ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.