Izgradite socijalne stanove

Izvor: Blic, 11.Sep.2009, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgradite socijalne stanove

Za gradsku upravu Beča često se kaže da je najveći kućni savet u Evropi. Nije ni čudo ako se zna da izdaje više od 220.000 stanova po ceni koja je i duplo jeftinija nego kod privatnog vlasnika. Ako se uzme u obzir da po istom principu još toliko nekretnina izdaju sindikati i razna udruženja, jasno je zašto se kaže da je glavni grad Austrije prvi u Evropi po kvalitetu života. O socijalnim stanovima u Beču, u kojim žive siromašni, ali i dobrostojeći, za „Blic" priča >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Volfgang Ferster, zadužen za stanogradnju u gradskoj upravi.

Čak 60 odsto bečkih domaćinstava živi u socijalnim stanovima. Svake godine u ovom gradu sazida se i više od 6.000 takvih stambenih jedinica.

- Ovakvi stanovi počeli su da se grade 20-tih godina prošlog veka, kad se Beč suočio sa velikim nedostatkom stambenog prostora, ali i lošeg kvaliteta stanova. Tada je prihvaćen jedan princip koga se i danas držimo. Zidamo stanove, koji su svake godine sve moderniji i ne prodajemo ih - kaže Volfgang Ferster.

Zašto tvrdite da su ovi socijalni stanovi kvalitetniji od privatnih?

- U tom pogledu uloga Beča je pionirska, jer svake godine kad gradimo nove stanove, sprovodimo i eksperimente. I ove godine uvodimo novine. Takve jedan privatni investitor ne može da isfinansira.

Na primer?

- Još 1920. godine u takvim zgradama smo otvarali kulturne ustanove, odnosno prostorije za razna kulturna događanja. One i danas postoje u njima. Nove građevine zidamo od takvih materijala da je ušteda električne energije evidentna. Svaki novi projekat je jedan korak napred u odnosu na stari, a konstantno modernizujemo zgrade koje su ranije sagrađene.

Po kojim cenama iznajmljujete stanove?

- Cene praktično iznose polovinu od onih po kojima se izdaju stanovi u privatnom vlasništvu. Zbog ove dominirajuće uloge grada u vlasništvu stanova, i oni koje izdaju privatnici su dosta jeftiniji nego u drugim delovima zapadne Evrope.

Po kojoj ceni se izdaje stan u centru grada?

- Na jednoj dosta dobroj lokaciji blizu centra grada mesečna kirija za kvadratni metar u socijalnim stanovima je od šest do osam evra. Na istom takvom mestu kvadrat u privatnom vlasništvu košta oko 14 evra. Ima dosta socijalnih stanova u centralnom delu Beča, ali na žalost tu više nema prostora za gradnju, pa ih sada zidamo u prigradskim naseljima.

Ko sve ima pravo da rentira takve stanove?

- Njih svako može da zakupi. U onima koji su u vlasništvu grada može da živi bilo ko, dok u onima čiji su vlasnici zadruge stanuje uglavnom dobrostojeći srednji sloj.

Na koliko se potpisuju ugovori o zakupu?

- Oni koji žele mogu da potpišu ugovor i na neodređeno vreme. Mogu i doživotno da žive u tim stanovima, a kasnije te ugovore mogu da preuzmu njihova deca.

Da li ste upoznati sa stambenom politikom u Beogradu?

- Ovde je veoma visoka kvota privatnih stanova. Ono što je problem u Beogradu, ali i u drugim gradovima Evrope, jeste povećana segregacija stanovništva, a to je ono što mi našom politikom želimo da sprečimo.

Poziv čitaocima

Kakva je vaša vizija budućnosti Beograda do 2020. godine? Javite se sa predlozima, idejama i razmišljanjima. Vaše ideje mogu biti deo našeg serijala. Pišite nam na adresu - beogradska@blic.rs sa naznakom „za Beograd grad budućnosti". Čekamo vas.

Prvi izgrađeni u Kamendinu

Za razliku od Beča, gde se godišnje izgradi između šest i sedam hiljada socijalnih stanova, u Beogradu je od 2003. godine do danas sagrađeno ukupno 1.337 takvih stambenih jedinica. Od toga je 1.100 socijalno neprofitnih, dok su preostali namenjeni za socijalni ugrožene slojeve stanovništva.

Grad je 2003. godine doneo odluku o izgradnji hiljadu neproftnih stanova, koji su prodati po veoma povoljnim uslovima. Cena kvadrata bila je proizvođačka i kretala se između 730 i 920 evra.

- Za novih hiljdu stanova završen je konkurs. Do kraja ove godine biće useljeno sto takvih stanova, a do 2011. biće završeno i novih 900. To su stanovi namenjeni za zaposlene u naučno-istraživačkim ustanovama, zdravstvu, obrazovanju, sudstvu, javnim preduzećima čiji je osnivač Grad, mlade bračne parove, zaslužne sportiste, umetnike... - kaže Zoran Kostić, predsednik Komisije za stambena pitanja.

Gradske vlasti finansirale su gradnju i 237 stana, čiji će korisnici biti birani sa evidencije Centra za socijalni rad. Useljena su 174 takva stana, a u toku jeseni biće dodeljena još 63. Ovi stanovi izdaju se u zakup na pet godina i sagrađeni su u Kamendinu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.