I ćerke šefa EDB ostaju bez kuća

Izvor: Blic, 13.Avg.2009, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I ćerke šefa EDB ostaju bez kuća

Branislav Uskoković

Porodica Branislava Uskokovića (72), bivšeg direktora „Elektrodistribucije Beograd” koji je zadnjih godina simbol otimačine stanova, kuća i lokala, ostaće bez najmanje devet nekretnina i vila u elitnim delovima Beograda.

Među nekretninama čije oduzimanje traži Okružno tužilaštvo u Beogradu nalaze se one koje su u vlasništvu Uskokovića lično, ali su na udaru i stanovi i vile njegovih ćerki - Jelene Uskoković-Mitrović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Snežane Uskoković-Nikolić i Lidije Uskoković-Bukvić.

Prema izveštaju Kriminalističke policije objavljenom još 2002, Uskoković i članovi njegove porodice vlasnici su više od 30 kuća, stanova i poslovnih objekata u Beogradu. Najviše ih je u opštini Vračar, gde Uskokovići imaju 20 nekretnina, i to u najluksuznijem delu te opštine u ulicama: Molerovoj, Hadži Đerinoj, Božidara Adžije, Petrogradskoj, Kalenićevoj, Kičevskoj, Baba Višnjinoj, Topolskoj i Novopazarskoj. U opštini Voždovac Uskokovići imaju pet nekretnina, kao i u opštini Zvezdara, dok u opštinama Stari grad i Čukarica imaju po jednu.

Uskoković se tereti da je do nekretnina najčešće dolazio tako što ne bi naplatio izvođaču građevinskih radova troškove plombiranja brojila, a za uzvrat bi uzeo stan i lokal.

Carstvo Uskokovićevih na elitnim lokacijama

„Blic” donosi spisak adresa nekretnina - kuća, stanova i poslovnih prostora porodice Uskoković u Beogradu. Među vlasnicima se nalaze Uskoković, njegova sestra Milka Uskoković, supruga Vera, kao i ćerke Lidija Uskoković-Bukvić, Snežana Uskoković-Nikolić i Jelena Uskoković-Mitrović. Na spisku su i one koje se vode na Uskokovićeve zetove Igora Mitrovića i Milana Bukvića. Na pojedinim adresama Uskokovići poseduju i po više stanova. Na mapi se nalaze sve lokacije nekretnina Uskoko­vićevih, a na fotografijama su one čije oduzimanje traži Okružno tužilaštvo u Beogradu.

Prvi na spisku nekretnina za oduzimanje je četvorosoban stan od 92 metra kvadratna na drugom spratu zgrade u Hadži Đerinoj broj 1, kao i odvojene sobe pored tog stana i stana u suterenu iste zgrade od 63 kvadratna metra. Sve to je u vlasništvu Branislava Uskokovića lično. Pod sumnjom je i kuća u Božidara Adžije broj 13, u kojoj se nalaze jednosobni stan od 33 metra kvadratna i dvosobni stan od 60 metara kvadratnih. Ovu kuću je, prema navodima tužilaštva, Uskoković prodao Savi Vukčeviću iz Podgorice. Bez kuće u Petrogradskoj broj 3 i lokala u Mekenzijevoj od brojeva 25 do 29 mogla bi da ostane najmlađa Uskokovićeva ćerka Jelena Mitrović-Uskoković. Sumnjiva je i kuća u Bulevaru kralja Aleksandra broj 161, koja je u vlasništvu njenog supruga Igora Mitrovića. Lidija Bukvić, najstarija Uskokovićeva ćerka, mogla bi da ostane bez kuće u Topolskoj broj 4 koju je prepisala na svoju decu. Na spisku za oduzimanje nalaze se i dva stana srednje ćerke Snežane Uskoković-Nikolić. Prvi je dvosobni stan u Kičevskoj broj 19, drugi četvorosobni na trećem spratu zgrade u Baba Višnjinoj broj 46.

Kuća u Petrogradskoj 3, Vlasnik: Jelena Mitrović - Uskoković

Branislav Uskoković je 16. oktobra 2006. prvostepeno osuđen na devet godina zatvora jer je kao direktor EDB zloupotrebom položaja, nesavesnim radom u privredi i falsifikovanjem dokumenta sebi i drugima pribavio protiv pravnu imovinsku korist veću od 13 miliona dinara. Vrhovni sud je poništio tu presudu 30. marta ove godine, u delu koji se odnosi na zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje dokumenta, zbog zastarelosti. Početak novog suđenja je zakazan za 15. septembar ove godine. Okružno tužilaštvo je 28. aprila ove godine pokrenulo finansijsku istragu i nedavno je podnelo zahtev za oduzimanje devet nekretnina u vlasništvu šestoro ljudi, od kojih su svi članovi porodice Uskoković, sem jednog koji je nekretninu kupio od njih.

Stan u Baba Višnjinoj 46, Vlasnik: Snežana Uskoković -Nikolić

Branislav Uskoković sada se brani sa slobode i istovremeno slobodno raspolaže nekretninama za koje se sumnja da ih je kupio novcem koji je pokrao. On je bio u pritvoru od 30. janura 2002. do 18. marta 2002. i ponovo od 11. maja 2005. do 8. jula 2005. S njim je optužena i njegova ćerka Lidija Bukvić-Uskoković zbog uzimanja stana od 53,71 metara kvadratnih u Molerovoj 45 u Beogradu. Terete se da su sačinili lažne ugovore i uzeli taj stan na račun „Elektrodistribucije Beograd”. U postupku za oduzimanje imovine biće utvrđena stvarna primanja Uskokovića i svih članova njegove porodice, kao i vrednost imovine čije se oduzimanje traži. Ukoliko ne budu u mogućnosti da dokažu legalno poreklo imovine, ona će biti oduzeta.Advokat Slobodan Ružić, branilac Branislava Uskokovića, kaže za „Blic” da ne očekuje ništa dobro od postupka za oduzimanje imovine njegovom klijentu.

Kuća u Topolskoj 4, Vlasnik: Lidija Bukvić-Uskoković

- Ne vidim čemu žurba, Uskokoviću je već nekoliko godina blokirana imovina i ne vidim zašto žurba. Imovina mu je blokirana po dva osnova. Prvi je jemstvo za ukidanje pritvora, koje je dao u nekretninama u vrednosti od 200.000 evra. Drugi osnov je da se obezbedi imovinsko-pravni zahtev EDB - kaže advokat Ružić.

On navodi da ni on, ni Uskoković još nisu dobili obaveštenje o pokretanju postupka za oduzimanje imovine.

Kuća u Radoslava Grujića 13 (bivša Božidara Adžije), Vlasnik: Savo Vukčević

Imaju i ciglanu

Pored trideset stanova, porodica Uskoković većinski je vlasnik i ciglane „Naša sloga” u Kovinu, čija se vrednost procenjuje na šest miliona evra, saznaje B92. Većinski vlasnik ciglane je konzorcijum privatnih fizičkih lica koji je predstavljao Veljko Nikolić, zet Branislava Uskokovića. Članovi konzorcijuma su, kako tvrde mali akcionari, i Uskokovićeve ćerke, kao i zet Milan Bukvić. Njihova imena su i u jedinstvenoj evidenciji akcionara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.