Hrvatski počasni konzul osumnjičen za pranja novca

Izvor: RTS, 22.Feb.2020, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski počasni konzul osumnjičen za "pranja novca"

Počasni konzul Hrvatske u Barseloni pod istragom je katalonske policije zbog mogućeg "pranja novca" za lokalnu grupu kriminalaca, potvrdio je izvor iz katalonske autonomne policije, prenosi "Jutarnji".
Konzul Žuli Barsena San Hose osumnjičen je da primao novac od prodaje droge, a zatim ga ulagao u nekretnine i skupe automobile, prikrivajući >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tako trag nedozvoljenog novca od kriminalne grupe, prenosi Jutarnji.

Počasni konzuli Albanije i Malija, Hose Marija Kalmet Iglesias i Hose Luis Lopez Fernandez takođe su pod istragom. Osumnjičeni su za ista krivična dela.
Katalonska autonomna policija objavila je 18. septembra prošle godine da je uhapsila "četiri člana poznatog porodičnog klana iz Katalonije zbog pranja novca i trgovine drogom". Dalja istraga otkrila je da je policija imala poslovnu vezu s konzulima.
"Postoje tri počasna konzula u Barseloni pod istragom", navela je katalonska policija u saopštenju koje je poslato medijima.
U petak je policijski izvor rekao Hini da je hrvatski konzul Žuli Barsena San Hose pod istragom, dok je diplomat rekao da će Hrvatska tražiti njegovo povlačenje zbog "štete ugledu Hrvatske".
Barsena San Hose je preduzetnik i na položaju počasnog hrvatskog konzula od maja 2002. godine, još od vremena predsednika Stjepana Mesića i premijera Ivice Račana.
Katalonska policija kaže da je otvorila istragu 2017. godine nakon što je uhapsila muškarca povezanog sa porodičnim klanom koji je osnovao prodaju luksuznih automobila u Barseloni.
Reč je o romskom klanu Jodorovič, poreklom iz Rumunije i Mađarske, koji je živeo tamo oko 80 godina, prenose listovi El Periodiko de Katalunja i El Pais, dodajući da je klan dobro poznat policiji zbog drugih krivičnih dela povezanih  sa drogom i oružjem.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zbog veza sa KRIMINALCIMA: Počasni konzuli Hrvatske i Albaniji u Barseloni POD ISTRAGOM

Izvor: Blic, 22.Feb.2020

Počasni konzul Hrvatske u Barseloni pod istragom je katalonske policije zbog mogućeg pranja novca za lokalnu grupu kriminalaca, potvrdio je izvor iz katalonske autonomne policije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.