Hedonizam u Marbelji

Izvor: B92, 14.Jul.2010, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hedonizam u Marbelji

U najmondenskijem letovalištu španske obale, nedelja je rezervisana samo za jedno mesto - Nikki Beach. Među bronzanim telima, zategnutim i napregnutim, plastičnim i fantastičnim, dance stvar žestokog ritma pulsira pod nogama.

I upravo na ovom mestu dolazi do izražaja reputacija Marbelje kao grada raskalašnih žurki. U jednom periodu činilo se da je zbog recesije društvena scena u Marbelji zamrla, u toj meri da se leto nije mnogo razlikovalo od zime - ulice su bile >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prazne, a tezge još praznije.

Ali, hvala bogu, Marbelja je ponovo u igri. Promet nekretnina lagano raste, biznismeni opet imaju hrabrosti da krenu u nove poslove, a turisti ponovo kaplju nakon što su nekoliko godina noge umakali u neke alternativne vode.

Za još veći glam, svratite u restoran Salotto (00 34 952 818 112) u ulici Avenida del Prada, u vlasništvu iste one italijanske porodice koja stoji iza legendarne taverne Villa Tiberio (00 34 952 771 799; villatiberio.com) u ulici Calle de Cdiz.

Salotto je uređen u istom takvom glamuroznom maniru - sa velikim stolovima, uštirkanim belim stolnjacima i al fresco terasom u kojoj sedi šik ekipa. Preskočite predjelo i bacite se pravo na tortellini al ragu.

Salotto se nalazi u kvartu Nueva Andalucia, a odatle se taksijem za pet minuta stiže do marine Puerto Bans - ili "Port of Abuse" kako je insajderi zovu. Marinu je 1976. sagradio mogul nekretnina i proslavljeni plejboj Jose (Hose) Bans, i dan-danas ovde ćete videti super-zvezde koje izlaze iz svojih super-automobila, penju se na svoje super-jahte, dok blještavo bele kuće i fancy izlozi dominiraju svim svojim sjajem.

Bar Sinatra's (00 34 952 819 050) najbolje govori na koji način ovde funkcioniše klasni sistem - što je kafe ili pab bliži vodi, pića su skuplja. Možete se pridružiti kočopernoj ekipi koja se pući i pozira kao da im život od toga zavisi, i, naravno, pijucka Jack Daniel's. Dobro je videti da je Sinatra's uspeo da povrati staru slavu, i da su se rok zvezde kao što je Rod Stewart vratile utočištu koje znaju i vole iz nekih starih vremena.

A kad dođe vreme za krevet, neki od onih koji su veče proveli u baru Sinatra's otići će ekstravagantni Marbella Club Hotel (00 34 952 822 211; marbellaclub.com) u ulici Bulevar del Prncipe Alfonso von Hohenlohe. Kako je ulica nazvana po proslavljenom osnivaču hotela - članu kraljevske porodice, plejboju i večnom promoteru Marbelje - Club je najglamuroznije mesto u gradu. Tu su nekada noćili Ava Gardner, Cary Grant i Audrey Hepburn.

Za trenutak, stiče se utisak da Marbelja ponovo proživljava svoj stari glam. A za turiste koji troše puno para, to je najbitnije.

(Independent)

-----------------------------

Skandali u Marbelji

Marbelja se nalazi na jugu Španije i jedno je od najpoznatijih turističkih mesta na Kosti del Sol u pokrajini Malaga. Ima oko 120.000 stanovnika, nekoliko luka za jahte i jednu ribarsku luku. Grad je poznat i po okolnim naseljima od kojih su neka skoro u potpunosti privatizovana, poput Boskemar i Marbesa.

Marbelja je proteklih godina bila u centru pažnje i zbog skandala i finansijskih malverzacija. Godine 1991. građevinski preduzimač i predsednik fudbalskog kluba Atletiko Madrid, Jesus Gil (Hesus Hil) izabran je za gradonačelnika, a njegova stranka, Nezavisna liberalna grupa (GIL) obećala je da će se boriti protiv uličnog kriminala i gradu vratiti međunarodni glamur. Za vreme Gilove službe grad je počeo značajno da se razvija, ali desetak godina kasnije, 2002. godine, Gil je uhapšen pod optužbom da je javna sredstva grada investirao u svoj fudbalski klub. Gil se povukao sa mesta gradonačelnika, a slična sudbina zadesila je i njegove sledbenike, pa je centralna uprava 2006. raspustila gradski savet, a mnogi su uhapšeni zbog korupcije. Ukupna suma ukradenog novca procenjena je na 2,5 milijarde €.

Kosta del Sol

Kosta del Sol (Obala sunca) je najpopularniji deo španske obale i proteže se od rta Gata do Tarife. Geografski i turistički ovo područje je jedinstveno u Evropi - mesto gde se spajaju najviše planine kontinentalne Španije i pitome mediteranske obale. Glavna turistička mesta na Kosta del Sol su Malaga, Marbelja, Almeria, Toremolinos, i Alhesiras.

Blaga klima i mirne vode Mediterana glavni su razlog zbog kojeg je Costa del Sol puna turista tokom cele godine. Ovde ima više skutera po glavi stanovnika nego bilo gde u Evropi.

Turistička mesta imaju mešane peščane, šljunkovite, i betonske plaže duge po nekoliko kilometara, i uvek sređeno šetalište pored mora, koje lokalci zovu paseo maritimo.

Letovališta se nižu jedno za drugim i maltene su spojena. Noćni život je vrlo razvijen, sa bezbrojnim klubovima, pabovima, restoranima, i kockarnicama.

Turistima na raspolaganju stoje i mnogobrojni drugi sadržaji, kao što su akva parkovi, luna parkovi i jedan zoološki vrt.

Costa del Sol se intenzivno razvija već nekoliko decenija, a infrastruktura je odlično planirana. Duž obale postoji autoput Autopista del Sol, a veze sa atraktivnim gradovima u unutrašnjosti kao što su Sevilja, Granada, i Kordoba, takođe su dobre.

Pored Autopiste del Sol, postoji i stari obalski put N340 koji je znatno sporiji, ali sa spektakularnim vidikovcima.

Costa del Sol, kao i cela Španija, je u 2010. postala pravi hit među turistima iz Srbije, kao nova destinacija do koje lako stiže nakon što su ukinute vize. U Španiji se odmor može provesti vrlo jeftino, a dvokrevetna soba se lako može naći za 40 €. Ako se odlučite za aranžman preko neke od agencija u Srbiji i put do Španije autobusom, odmor od 7 dana vas može koštati već od 200 €.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.