Erdogan naredio: Prodaja nekretnina samo u lirama

Izvor: Mondo, 13.Sep.2018, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan naredio: Prodaja nekretnina samo u lirama

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan odlučio je da ugovori o prodaji i iznajmljivanju nekretnina mogu da se sklapaju samo u lirama.

To je novi Erdoganov pokušaj da se podrži valuta koja je ove godine značajno oslabila prema dolaru.

Odluka je objavljena danas u Službenom glasniku i navodi se da dosadašnji ugovori u stranim valutama moraju biti konvertovani u lire u roku od 30 dana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Prodaja i iznajmljivanje nekretnina u stranim valutama uobičajena je u Turskoj.

Lira je izgubila oko 40 odsto vrednosti prema dolaru od početka godine zbog bojazni od Erdoganovog uticaja na monetarnu politiku i diplomatskog spora između Turske i SAD.

Turska lira naglo pada, evo i zašto

Novi potez usledio je u vreme kada će centralna banka održati sastanak na kojem se očekuje donošenje odluke o povećanju osnovne kamatne stope.

Ljajić: Zbog lire ugrožene turske investicije

Jedan od okidača novog pada valute je sukob sa SAD oko zatvorenog američkog sveštenika u Turskoj koja ga optužuje za špijunažu i terorizam u vezi sa pokušajem puča pre dve godine.

Turska valuta je pala više od 66 odsto od početka godine, što je poskupelo robu u Turskoj, a i uzdrmalo poverenje stranih investitora.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Erdogan zabranio transakcije nekretnina u stranoj valuti

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Sep.2018

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zabranio je danas prodaju i zakup pokretne i nepokretne imovine u stranoj valuti, što je potez namenjen podršci turskoj liri koja je doživela pad tokom godine...Kupovina, zakup i prodaja pokretne i nepokretne imovine od danas će biti samo u liri, prema ukazu...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

PODRŠKA DOMAĆOJ VALUTI Pordaja i iznajmljivanje nekretnina u Turskoj samo u LIRAMA

Izvor: Blic, 13.Sep.2018

Turska je danas odlučila da se prodaja nekretnina, njihovo iznajmljivanje i lizing transakcije moraju obavljati samo u lirama u nastojanju da zaustavi korišćenje deviza u takvim poslovima, što je novi pokušaj da se podrži posrnula domaća valuta, javlja Rojters.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.