Izvor: Politika, 15.Avg.2015, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Draškovićeva vila među prvima izuzeta iz državnog fonda

Premijer Aleksandar Vučić naložio je da DIPOS obelodani spisak svih zakupaca državnih vila i stanova u narednih nekoliko dana

Pritisak javnosti konačno je urodio plodom. Premijer Srbije Aleksandar Vučić naložio je na jučerašnjoj sednici Vlade da DIPOS, preduzeće za iznajmljivanje nekretnina, obelodani spisak svih zakupaca državnih vila i stanova u narednih nekoliko dana.

– Ne znam šta je problem sa tim, budući da sam video danas da je problem i kad neko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << plaća za nešto od 150 kvadrata 2.000 evra mesečno. Voleo bih da imamo više takvih stanara jer je mnogo vila prazno – izjavio je Vučić novinarima agencije Fonet, posle obilaska beogradskog aerodroma.

Pitanje ko su zakupci državnih vila postalo je aktuelno kada je predsednik Tomislav Nikolić vratio poslanicima na ponovno razmatranje Zakon o posebnim uslovima prodaje državnih nepokretnosti. Ovaj propis predviđa da samo zakupci, po cenama nižim od tržišnih, mogu da otkupe nekretnine u državnom vlasništvu. Ove odredbe predsednik Nikolić ocenio je neustavnim.

Jer, isti uslovi na tržištu moraju da važe za sve.

U DIPOS-u su juče od novinara „Politike“ saznali da će uskoro morati da obelodane spisak svojih podstanara. U ovoj instituciji rekli su nam da ne mogu da daju izjave sve dok se direktor ne vrati sa godišnjeg odmora, a naredbu iz Vlade još nisu dobili, niti su za nju čuli.

– Na poslu smo, ne gledamo televiziju – rekli su nam u ovoj ustanovi.

 Juče se oglasila i Mreža za restituciju koja traži od Vlade Srbije da  hitno obezbedi popis i evidenciju javne svojine. Ovaj posao mora da bude obavljen, kažu predstavnici ove organizacije, pre donošenja bilo kakvih propisa kojima bi se omogućilo raspolaganje tom imovinom.

Predstavnici Mreže smatraju da je neophodna istraga o svim nepravilnostima kojima je omogućeno da još od vremena Slobodana Miloševića „nestane“ veliki broj stanova koji su bili povereni na upravljanje tada Diplomatsko-stambenom preduzeću. Zbog ovih niko nikada nije odgovarao.

Najveći broj zgrada koje su u ovom stambenom fondu konfiskovane su nakon Drugog svetskog rata, ali, kako kažu naši izvori, imovinom se domaćinski gazdovalo do devedesetih godina. Kirije su redovno uplaćivane, pa je iz naplaćenih zakupnina i kamata finansirana kupovina i izgradnja novih nekretnina. Fond se nekoliko puta uvećao. Možda pomalo ironično zvuči da je jedna od prvih vila koja je izuzeta iz stambenog fonda, kako kaže naš izvor, pripala Vuku Draškoviću, lideru Srpskog pokreta obnove, koji se zalaže upravo za rehabilitaciju i vraćanje oduzete imovine predratnim vlasnicima. Reč je o luksuznom objektu u Ulici beogradskog bataljona. Drašković je danas, prema podacima Katastra, upisan kao vlasnik nekretnine čija je površina 190 kvadratnih metara, a nalazi se na ovoj adresi.

– Dobili smo nalog da tu vilu izuzmemo iz Fonda. Nismo znali ni kome ide, ni po kojoj ceni. Pre toga je bilo izuzeto nekoliko stanova. Ponekad se radilo pod tuđim imenom. Mnogi od potencijalnih vlasnika nisu dolazili u DIPOS, a nisu ni plaćali kirije – kaže naš sagovornik i dodaje da su po tom principu u drugoj polovini devedesetih iz Fonda izuzete mnoge nekretnine.

Da se i danas imovinom DIPOS-a nedomaćinski posluje pokazao je izveštaj državnih revizora. Iako bi ovo preduzeće trebalo da pruži smeštaj diplomatsko-konzularnim predstavništvima, u praksi to najređe čini. Revizori su ustanovili da svega 16 odsto nekretnina koriste diplomate, ali zato uredno plaćaju kiriju. U ukupnim prihodima od zakupa oni učestvuju sa čak 68 odsto. Što znači da ostali podstanari plaćaju znatno niže cene od tržišnih ili ne plaćaju kiriju uopšte.

Poslanici opozicije su pre nedelju dana u parlamentu naglašavali da se broj zakupaca znatno povećao nakon dolaska Srpske napredne stranke na vlast. Od 2012. godine, kako tvrde opozicionari, zaključeno je 78 novih ugovora o zakupu. Dok se s jedne strane broj podstanara povećavao, dobit DIPOS-a je padala. Na to ukazuju podaci Agencije za privredne registre. Na kraju 2010. godine dobit ovog preduzeća bila je veća od 100 miliona dinara, da bi krajem 2013. godine ona bila nekoliko puta manja.

-------------------------------------------------------------

„Neko će vas uskoro edukovati!“

Na redakcijski broj telefona juče je pozvao muškarac koji nije želeo da se predstavi, ali je negodovao zbog pisanja „Politike“ o DIPOS-u. Oštro kritikujući tekstove, raspitivao se za kvalifikacije novinarki: gde su se obrazovale, kao i koje izvore su koristile u istraživanju. Odbio je da kaže u čije ime negoduje, ali i da demantuje navode iz tekstova. „Neko će vas uskoro edukovati!“ poručio je na kraju razgovora.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.