Dolaze nam Nemci, Francuzi i Poljaci: Ova država nestaje

Izvor: B92, 05.Jan.2024, 17:25

"Dolaze nam Nemci, Francuzi i Poljaci": Ova država nestaje

U agencijama za nekretnine kažu da je od deset poziva za kupovinu stana osam od stranaca, a primetno je da je među kupcima sve manje Rusa i Ukrajinaca.

Poskupljenje nekretnina i "najezda" stranih kupaca preti da građani Crne Gore i njihova deca više neće moći da kupe stan u svojoj zemlji.

Izvori portala RTCG iz agencija za nekretnine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kažu da je od 10 poziva za kupovinu stana osam stranaca. Ističu da je sve manje Rusa i Ukrajinaca, a sve više Turaka, Nemaca i Francuza koji žele nekretnine u Crnoj Gori.

Prema poslednjim podacima Monstata, u septembru je prosečna cena kvadrata stana u novogradnji u Crnoj Gori iznosila 1.647 evra, što je za 300 evra više nego na početku 2023. godine.

Velika opasnost

Nemanja Pavićević, novinarka koja prati tržište nekretnina, kaže da je blagi pad kupaca iz Ukrajine i Rusije, dok je sve više kupaca iz Nemačke, Francuske i Poljske.

"Postoji velika opasnost da vrlo brzo postanemo stranci u našoj zemlji, jer zbog geopolitičke situacije i zbog inflacije cene rastu, a naši ljudi ne mogu da kupuju nekretnine. To uglavnom rade stranci. Što se tiče stranaca, pored onih za koje znamo, Rusa, Turaka, Ukrajinaca, sve je više Nemaca, Francuza i Poljaka", kaže Pavićević.

On smatra da je država trebalo da misli na svoje građane i da drugačije organizuje prostor.

"Dakle, ako već imamo invaziju stranaca i ako cene porastu, ne možemo svi da platimo porez na promet od tri odsto na kupoprodajni ugovor. Možda im je trebalo dati 50, 80 ili 100 odsto, da se naši nekako zaštite", smatra Pavićević.

On strahuje da ovaj potez ne može da se napravi retroaktivno i da je već kasno.

"Moj utisak je da Crna Gora nestaje pred naletom krupnog kapitala", ističe on.

Izvršna direktorka agencije za nekretnine TipTop Dragana Kovačević Nikčević rekla je za Portal RTCG da je prosečna cena stana u Podgorici 1.800 evra po kvadratu.

"Najskuplji stan u našoj ponudi nudi se po ceni od 2.400 evra po kvadratu, dok je najjeftiniji 1.450 evra. Sve zavisi od broja soba i veličine stana, njegove opremljenosti, kao i kvarta u kome se nalazi", kaže ona za Portal.

Ona objašnjava da je u poslednja tri do četiri meseca smanjen broj klijenata iz Rusije i Ukrajine, dok su najčešći državljani Turske, uglavnom za iznajmljivanje stanova i poslovnih prostora.

Ne predviđa pad cena, ali ne predviđa ni rast.

"Verujemo da će cene stagnirati posle Nove godine, jer je prošle godine zaista bio veliki skok cena, a sada su prilično visoke", kaže Kovačević Nikčević.

Prema podacima Monstata, 2023. godine popisano je oko 50.000 stanova više u odnosu na poslednji popis iz 2011. godine, kada je prosečan kvadrat stana bio jeftiniji za preko 300 evra.

Iznajmite poletanje

Kada je reč o mesečnim cenama zakupa stanova, one su skoro udvostručene.

"Grado stanovi se kreću od 200 do 400 evra, jednosobni od 400 do nekih 700 evra, a dvosobni od 600 do čak 1.000 evra na mesečnom nivou. Najjeftiniji stan koji se iznajmljuje u našoj agenciji je 200 evra i to je garsonjera u polusuterenu, dok su najskuplji luksuzni stanovi od 1.000 evra pa naviše", kaže direktor agencije TipTop.

Pavićević objašnjava da to dovodi do razmene mesta i da se domaći klijent menja sa inostranim.

"Ranije su jednostavni stanovi bili 100, 200, 300 ili 350 evra, sada su ovi prosti stanovi od 500 do 700, 800 evra i naši to ne mogu da priušte, ali stranci mogu. Oni sada imaju primat, jer imaju novca", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.