Dešava se da većina nekretnina bude prodata i pre dobijanja građevinske dozvole

Izvor: B92, 08.Maj.2023, 16:27

"Dešava se da većina nekretnina bude prodata i pre dobijanja građevinske dozvole"

Tržište izdavanja i tržište kupoprodaje nekretnina od početka tekuće godine našli su se u dijametralno suprotnim pozicijama, kaže za B92.net Nenad Avram, direktor Eminent nekretnina.

Kako je objasnio, sa jedne strane imamo tržište kupoprodaje koje je u stalnom porastu kada je reč o cenama, i dalje se beleže transakcije koje karakteriše izuzetno visoka cena kvadrata. Rast cena se pre svega odnosi na novogradnju.

U planu i izgradnji je veliki broj novih projekata, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gradilišta se otvaraju na sve strane, a investitori se takmiče ko će ponuditi ekskluzivniju priču svojim kupcima što se tiče sadržaja, vizuelnih aspekata, pratećih servisa, tako da oni zaista imaju širok dijapazon mogućnosti.

"Dešava se da većina nekretnina bude prodata i pre dobijanja građevinske dozvole, a nekad klijenti moraju da se bore da dođu do željene kupovine. Takav je slučaj i sa najvećim projektom u regionu – Belgrade Waterfront, gde se na prodajnim danima dešava da veliki broj zainteresovanih kupaca ne može ni da dođe do željenog stana, posto je potražnja u značajnoj meri veća od ponude", rekao nam je Avram.

Prema rečima našeg sagovornika, što se generalnog stanja na tržištu i potražnje tiče, primetna je određena stagnacija i pad broja kupoprodajnih transakcija, a to se prvenstveno odnosi na nekretnine koje ne pripadaju tzv. premijum segmentu. Kako kaže, kreditni uslovi su sada nepovoljniji i manje ljudi se odlučuje da uđe u aranžman kupovine, a to se pre svega odnosi na one klijente koji kupovinom stana na kredit žele trajno da reše svoje stambeno pitanje.

Sa druge strane, kupci nekretnina u eksluzivnim stambeno-poslovnim objektima uglavnom nekretnine kupuju za gotov novac kao investiociono ulaganje, što pravi jasnu razliku između ta dva segmenta tržišta.

Ukoliko se osvrnemo na strukturu ponude nekretnina koje su na tržištu, možemo zaključiti da je ona raznovrsna i da je u opticaju veliki broj nekretnina, ali samo mali broj se nudi po realnim uslovima, a to se odnosi na sve kategorije tržišta.

"Možemo slobodno reći da je ovde dominatna uloga vlasnika koji imaju izuzetno visoka a ponekad i potpuno nerealna očekivanja kada je prodaja njihove nekretnine u pitanju. Naša uloga je da probamo da im ukažemo na realno stanje stvari, što predstavlja izuzetno zahtevan zadatak", kazao je direktor Eminent nekretnina za naš portal.

"Jedno od pitanja koje je izuzetno aktuelno poslednjih meseci i sa kojim se licno susrećem svakodnevno je: da li će i kada doći do opadanja cena nekretnina za prodaju. S obzirom da redovno razmenjujemo mišljenja sa stručnjacima iz različitih oblasti, svedoci smo da su ona veoma raznovrsna i podeljena. U takvoj situaciji smo se nalazali u prvoj fazi rasta tržišta 2018, i sve tadašnje prognoze o kretanju tražnje i cena ispostavile su se kao pogrešne. Stoga je bilo kakva predviđanja i zaključke izuzetno nezahvalno donositi", naglašava on.

Sa druge strane, tržište izdavanja je nekoliko meseci bilo u fazi opadanja i kretanja ka iznosima koji su bili aktuelni pre masovnog dolaska pre svega ruskih državljana, kaže naš sagovornik.

"Od početka ove godine su se okolnosti drastično izmenile, jer je potražnja osetno opala, a vlasnici su zadržali cene na visokom nivou. Zbog toga smo došli u jedan period značajnijeg zastoja tržišta. To je prouzrokovalo situaciju da smo u pojedinim trenucima imali i vise desetina aktuelnih nekretnina sličnih karakteristika", navodi Avram.

Ipak, vremenom su vlasnici uvideli realno stanje stvari i na osnovu toga su polako počeli da prilagođavaju svoje zahteve. Trenutno su se cene stabilizovale na nivou koji je otprilike 10 odsto iznad onog koji je bio aktuelan pre nastanka vanredne situacije.

"Poslednjih dana primetni su znakovi povećanog obima aktivnosti na tržištu, a koja je vezana za razloge koje sam naveo, tako da se sada nameće pitanje kako će novi talas interesovanja uticati na nivo cena nekretnina", upozorava naš sagovornik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.