DA LI JE OVO NOVI VRAČAR? Traže čak i do  3.000 EVRA PO KVADRATU

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jul.2023, 08:39

DA LI JE OVO "NOVI VRAČAR"? Traže čak i do 3.000 EVRA PO KVADRATU

Zbog visokih cena ove gradove zovu i "crnogorski Vračar".

Cene nekretnina su "eksplodirale" u celom regionu, pa i svetu, ali se njihov teret najviše oseća u zemljama sa nižim standardom, kao što je slučaj sa Balkanom.

I dok čekamo dalji razvoj situacije u Srbiji i Hrvatskoj, u narednom periodu, podsećamo vas da je u Sloveniji došlo do preokreta na tržištu nekretnina. Takođe, u Crnoj Gori >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i ima i nema novina.

Aktuelno je to da potražnja za nekretninama u nekim gradovima - čak i na primorju - pada, ali je staro to da se cene "ne miču". Preokret se desio na moru, gde je došlo do pada potražnje za nekretninama do čak 30%, ali su cene ostale iste, pišu mediji.

Kako je rekao vlasnik jedne agencije za nekretnine, "na tržištu u Podgorici je trenutno malo useljivih stanova, pa ponuda ne može da isprati sve veću potražnju".

Inače, prosečna cena stana u novogradnji u Podgorici trenutno je 1.500 evra po kvadratu. Cene su još više, oko 2.000 evra po kvadratu, u blizini velikog tržnog centra i u kvartu Preko Morače.

U pitanju je, naglašavaju, komercijalna gradnja, a zavisno od projekta i kvaliteta gradnje - varira i cena. Stoga, u istom lokalitetu mogu se naći različite cene stanova.

Trenutno se u glavnom gradu Crne Gore gradi nekoliko hiljada stanova, i očekuje se da će doći do stabilizacije cena onda kada te jedinice budu završene. Tada će, logično, broj stanova biti veći, što će neminovno dovesti do pada prometa, a posledično i do smanjenja investicija.

Zaključak je da blagi pad cena ne treba očekivati ​​pre kraja 2024. godine.

Ono što je evidentno, jeste da su visoke kamatne stope i percepcija o recesiji na globalnom planu - doveli do odlaganja planova za kupovinu nekretnina u inostranstvu.

U Kotoru i Tivtu, minimalna cena starogradnje je čak 2.000 evra po kvadratu, dok cena u novogradnji dostiže 2.800 do 3.000 evra po metru kvadratnom.

S druge strane, Herceg Novi je jeftiniji, dok stanovi na Budvanskoj rivijeri prate trend rasta. Tu je cena po kvadratu najmanje 1.900 evra za starogradnju, odnosno 2.400 evra za novogradnju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.