Izvor: Glas javnosti, 07.Okt.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora u očima drugih

Ruski sajt www.montedom.com  specijalizovan za prodaju nekretnina obaveštava  potencijalne kupce iz ove zemlje o odlikama lokalnog stanovništva u Crnoj Gori, prenose pofgoričke „Vijesti“.

Crnogorci su na tome sajtu opisani kao krupni muškarci, jake telesne građe, uglavnom crnokosi, pravilnih crta lica, uz napomenu da najizražajniji „primerci“ te nacije žive na Cetinju.

Crnogorke su, piše, po pravilu, crnokose i tamnih očiju, ne previše krhke telesne >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << građe i - nemaju izražen struk.

Crnogorkama, piše dalje, fali šarm i prefinjenost koje imaju ruske žene, a „nepoznata su im osećanja kao što su nežnost, briga o ovdašnjim muškarcima, jer žive ustaljenim načinom života.“

Crnogorci su opisani kao lena nacija. Radnim danima, već od osam ujutru, mnogi muškarci, nezavisno od uzrasta, sede u kafićima, ispijaju svoju omiljenu kafu, puše i čitaju novine, pa se stiče utisak da oni dolaze u kafiće kao na posao.

Dok muškarci sede po kafićima, žene rade, i to, uglavnom, u prodavnicama ili u uslužnoj delatnosti, piše nepoznati autor, konstatujući da je istovaranje robe iz kombija u prodavnicu ovdašnjim ženama svakodnevni posao.

Devojke su, zapaža se, najčešće obučene u majice i farmerke, dok žene najčešće nose duge haljine, a često se mogu videti žene koje su od glave do pete obučene u crno.

Crnogorci su opisani kao bučni, dobrodušni i užasni spletkaroši, koji obožavaju puno da pričaju, posebno mobilnim telefonom, kojih, neretko, imaju i po dva. Odlikuju se, navodi se, i posebnom drskošću dok razgovaraju sa nepoznatim ljudima, postavljajući sasvim neobavezna pitanja. To je, ipak, primećuje anonimni analitičar, karakterističnije za žene.

Na ulicama crnogorskih gradova, momci uvijek šetaju odvojeno od devojaka, a prava retkost je vidjeti par koji je zagrljen ili se drži za ruke, piše na sajtu. Međutim, stoji u nastavku teksta, nikada na ulici bilo kog crnogorskog grada, nećete videti da mladi, pijani tumaraju ulicama sa flašama piva u rukama, jer svi piju „u granicama pristojnosti“ i to, uglavnom, u kafićima.

Crnogorci, primećuje se dalje, obično imaju po nekoliko stotina evra duga za neplaćene račune za struju i komunalije, ali redovno plaćaju telefonske račune. To je, kako se ocenjuje, kulturni problem čitave zemlje, a ne samo pojedinaca.

Dalje se ističe da je Crnogorcima, pored već pomenutog sedenja u kafićima i ispijanja kafe, omiljena zabava klađenje u sportskim kladionicama i pevanje. I mnogi pevaju, jer je ovo „muzikalna nacija“, zaključuje autor.

Omiljene fraze kojima se Crnogorci služe su: „Odakle si“, „Kako si“, „Šta radiš„, a u napetoj poslovnoj situaciji posebno je aktuelan izraz „hiljada evra“, koji se izgovara sa posebnim ushićenjem, navodi se u tekstu. Posmatraču nije promaklo da Crnogorke puno puše, čak i u trudnoći.

Čini mu se da se i može naći Crnogorka pravilnih crta lica i vitke figure,“ koju one nisu u stanju da sačuvaju posle 23. godine“.

„Pažljivi posmatrač“ lepote Crnogorki, na kraju svog „pisanija“ ima i naravoučenije namenjeno ruskim muškarcima, kojima poručuje, „da paze i maze svoje voljene žene Ruskinje, zato što su one najlepše, najženstvenije, očaravajuće, prekrasne i neponovljive“.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.