Bratislava: Hiljade Slovaka protestovale zbog korupcije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2017, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bratislava: Hiljade Slovaka protestovale zbog korupcije

Hiljade Slovaka pridružile su se protestima protiv korupcije, tražeći ostavku ministra unutrašnjih poslova Roberta Kalinaka, bliskog saveznika premijera Roberta Fica, zbog njegovih veza s preduzetnikom koji se bavi nekretninama, a koji je pod istragom zbog utaje poreza.

Učesnici jučerašnjih demonstracija u Bratislavi, jednih od najvećih otkako je Fico preuzeo dužnost premijera 2012, oštro su kritikovali Kalinaka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji se odupire pritisku da podnese sotavku zbog svojih poslovnih veza sa preduzetnikom Ladislasom Basternakom, prenosi Rojters.

Kalinak je rekao da je otkupio 17 odsto udela u jednoj od kompanija u Basternakovom vlasništvu, a obojica poriču da su počinili bilo kakav prestup.

Kritičari tvrde da Kalinakov ostanak na mestu ministra unutrašnjih poslova sprečava nezavisnu istragu o optužbama protiv Basternaka za utaju poreza, dok i sam Fico stanuje u iznajmljenom stanu čiji je vlasnik Basternak u centru Bratislave.

Demonstranti su juče zatražili i objavljivanje rezultata istrage o vezama između vodećih političara desnog centra i biznismena koje su prvi put otkrivene 2011, a o kojima istraga još nije završena.

Zatražili su i novu istragu o zločinima koji datiraju decenijama unazad, a čiji su počinioci - nekadašnji šef tajne službe i još 12 osoba - pomilovani po odluci bivšeg premijera Vladimira Mečijara.

Slovački predsednik Andrej Kiska, Ficov protivnik, podržao je demonstrante i pozvao Kalinaka da podnese ostavku.

"Ako i dalje budemo ćutali, ništa s neće promeniti, pa zato pozivam narod da govori ako vidi da se dešava nešto što nije ispravno", rekao je Kiska ranije ove nedelje.

Slovačka ekonomija beleži rast, a životni standard Slovaka je naglo porastao otkako se ta zemlja pridružila EU 2004, ali mnogi Slovaci kažu da njihova zemlja zaostaje za zapadnom Evropom u borbi protiv korupcije, napominje britanska agencija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.