Bogata naslednica Saveza komunista

Izvor: Politika, 04.Sep.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogata naslednica Saveza komunista

Demokratska partija socijalista uknjižila je kao svoje vlasništvo 17.421 metar kvadratni stambeno-poslovnog prostora širom Crne Gore koji je ranije pripadao SK, Socijalističkom savezu i Savezu omladine

Od našeg stalnog dopisnika

Podgorica – Imovinu bivših društveno-političkih organizacija, pre svega Saveza komunista i Socijalističkog saveza i Saveza omladine Crne Gore, prisvojila je vladajuća Demokratska partija socijalista odlukama koje je sama >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << donela i uknjižila kao vlasništvo u Upravi za nekretnine. Prema podacima iz zemljišnih knjiga u koje smo imali uvid, Demokratska partija socijalista u Crnoj Gori uknjižila je imovinu površine 17.421 metar kvadratni.

Papiri Uprave za nekretnine svedoče da DPS u Podgorici ima 6.144 kvadrata parcela i 6.599 kvadratnih metara posebnih objekata. Najatraktivnije zdanje i lokacija je svakako zgrada Vlade Crne Gore u Ulici Jovana Tomaševića koja je odlukom državnog organa data na korišćenje DPS-u, i uknjižena kao „obim 1/1”. Sada Vlada za korišćenje ove zgrade plaća zakupninu DPS-u. U dokumentu piše da je ovo zemljište površine 690 kvadrata, dok sama zgrada ima 2.945 kvadratnih metara. Odmah preko puta Vlade su DPS-ove druge poslovne zgrade u Bulevaru Lenjina, površine 974 i 1.535 kvadrata koje su date „po više osnova” na sukorišćenje, a od ukupne površine ova partija ima četvrtinu vlasništva. U ostalim delovima grada na Morači DPS ima još 11 poslovnih prostora u vanprivredi čija je ukupna površina 6.599 kvadratnih metara.

Zanimljivo je da u listi nepokretnosti za ove objekte nigde nije navedena njihova adresa, pa nije jasno kako su uopšte mogle biti upisane u Upravi za nekretnine Crne Gore.

U dokumentima ove institucije za pomenute objekte navedeno je da su većina njih „svojina partije” na vlasti, ali ih je deo susvojina, gde se DPS pojavljuje kao vlasnik trećine ili polovine tih poslovnih prostora. Interesantno je da Uprava nije kompletirala podatke o sobnosti poslovnih prostora, osim što za nekoliko njih piše da je reč o dvosobnom stanu, ili četvorosobnom.

Za svih ovih jedanaest stambeno-poslovnih jedinica kao osnov sticanja piše „odlukom državnog organa”. Za tri je navedeno da su stečene kupovinom, a isto toliko „po više osnova”.

U Danilovgradu DPS ima 101 kvadrat posebnih delova objekata, ali nije upisano u katastru zemljišta i nepokretnosti da vladajuća stranka ima tu imovinu. Prema upisu u knjige Uprave za ove objekte jasno je da u ovoj opštini DPS ima „poslovni prostor porodične zgrade” čiji je 1/1 vlasnik. Reč je o prostoru koji se nalazi na prvom spratu, ima tri sobe a osnov sticanja je „kupovina”.

U Nikšiću DPS ima 1.146 kvadratnih metara nepokretnosti i 890 kvadrata posebnih delova objekata. Prema evidenciji Uprave za nekretnine, dvorište, zgradu nekadašnjih društveno-političkih organizacija i dve garaže DPS je dobio odlukom državnih organa. Za svaku od tih nepokretnosti, partija na vlasti kao „tip vlasništva” upisuje korišćenje (1/1), a nalaze se u Ulici narodnih heroja. Nepokretnosti, prevedene u objekte u Nikšiću, izgledaju ovako – DPS ima tri zgrade nekadašnjih društveno-političkih organizacija i svaku je dobio odlukom državnih organa. Prva zgrada ima 269, druga 261 a treća 360 kvadrata, prva je šestosobna, druga ima 11 a treća devet soba. U katastru zemljišta, međutim, nema nikakvih podataka o imovini DPS-a.

Nije DPS bez imovine ni na Crnogorskom primorju. Tako u Kotoru DPS poseduje po četvrtinu od četiri poslovna prostora a svaki joj je dodeljen „odlukom državnog organa”. U ovoj opštini u posedu vladajuće partije su 1.424 kvadrata poslovnih prostora. U Herceg Novom DPS poseduje 59 metara kvadratnih „poslovnog prostora porodične zgrade”, ali u toku je gradnja još četiri zasebna prostora. Zgradu opštinskih organa površine 152 kvadrata u Ulcinju poseduje takođe vladajuća partija. Prema evidenciji Uprave za nekretnine, u pitanju je jedinstven prostor na drugom spratu zgrade opštine, za koji nije upisan osnov sticanja, ali piše da je u pitanju svojina DPS-a, jedan kroz jedan. Zanimljivo je da u Katastru zemljišta u Ulcinju nema nikakvih informacija o imovini te partije!

Demokratska partija socijalista u opštini Andrijevica poseduje „poslovni prostor u vanprivredi”, čiji je 1/1 vlasnik, a osnov sticanja je „kupovina”. Taj objekat je površine 55 kvadrata, dok u kategoriji „sobnost” piše „jedna soba”. U Beranama ova partija ima dva poslovna prostora porodične zgrade, od kojih jedan ima pet delova, osam soba i 248 metara kvadratnih. Osnov sticanja je „građenje” iako u dokumentu Uprave nije navedeno da DPS ima zemljište u ovom gradu pa nije jasno na čijem je placu izgradio pomenutu kuću. Drugi poslovni prostor je površine 176 kvadrata, bez osnova sticanja vlasništva pa verovatno iz tog razloga piše da je posredi „korišćenje”.

Uprava za nekretnine registrovala je i imovinu DPS-a u Rožajama po kojima vladajuća stranka ima poslovni prostor površine 63 kvadrata, a koji joj je dodeljen odlukom državnog organa. U Šavniku vladajuća stranka poseduje poslovni prostor od 147 kvadratnih metara, koji je, navodno, stekla na osnovu gradnje, dok na Žabljaku DPS ima 32 kvadrata poslovnog prostora koji joj je dat odlukom državnog organa.

Ni u Bijelom Polju DPS nije bez imovine, jer je uknjižio dva poslovna prostora porodične zgrade, ukupne površine 144 kvadrata. Kao osnov sticanja upisano je „nasleđe” a oba poslovna prostora su na prvom spratu, dok u Mojkovcu imovina ove partije iznosi 141 kvadrat a radi se o dva „poslovna prostora političkih i drugih udruženja”. Osnova sticanja ove imovine je, kako je naznačeno u dokumentima Uprave za nekretnine, „odluka državnog organa”.

Novica Đurić

[objavljeno: 05/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.