BiH vapi za novim stanovima

Izvor: B92, 25.Avg.2023, 14:49

BiH vapi za novim stanovima

Cene nekretnina u Bosni i Herceogovini i dalje rastu, dok ponuda još uvek ne zadovoljava potražnju.

U prvom polugodištu ove godine prodato je 1.555 novih stanova (695 u prvom, a 860 u drugom kvartalu), što je za 9 posto više nego u istom periodu prošle godine, izveštava Indikator.ba, a prenosi seebiz.

Prоsеčnа cеnа prоdаtih nоvih stаnоvа po metru kvadratnom u drugom kvartalu 2023. godine iznosila je 2.603 KM i u poređenju sа prоsеčnom cеnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prоdаtih nоvih stаnоvа u 2022. gоdini veća je za 6,5 posto, a u оdnоsu nа drugi kvartal 2022. gоdinе veća je za 5,1 posto, prema podacima Agencije za statistiku BiH.

Ekonomista Faruk Hadžić kaže da je vrlo teško reći da li će i u kojem obimu cene nekretnina pasti, ali dodaje da on lično u ovom trenutku ne bi kupovao stan.

"Da se samo gleda tržište građana Bosna i Hercegovine, onda bi mogli očekivati pad. Međutim, na snažan rast cena nekretnina poprilično su zaslužni naši građani koji ne žive u BiH, koji zarađuju znatno veće plate van BiH i kojima su te cene prihvatljive i oni održavaju ovako visok nivo cena. Ono što sam izjavio pre tri-četiri meseca i sad ću ponoviti - u ovom trenutku ja ne bih rešavao stambeno pitanje", izjavio je Hadžić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.