Beograd duplo jeftiniji od Zagreba?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jul.2010, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd duplo jeftiniji od Zagreba?

ZAGREB -

Životni standard stanovnika Zagreba i Beograda skoro je identičan po paritetu kupovne moći, jer iako Zagrepčani imaju dva puta veće plate, cene osnovnih životnih namirnica u glavnom gradu Srbije su dva puta niže nego u Zagrebu, tako da zbog mnogo jeftinije hrane i ugostiteljskih i taksi usluga, Srbija postaje meka za vikend-turiste, ističu mediji u Hrvatskoj.

Pišući o cenama u dve metropole hrvatski listovi ukazuju da Zagrepčani imaju prosečnu platu od oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 6.400 kuna ili 880 evra, a Beograđani 402 evra.

I dok su cene nekretnina, ili brendirane luksuznije robe zbog inflacije i pada kursa dinara možda i veće nego u Zagrebu, cene hrane, knjiga, cigareta, dnevnih novina i režijskih troškova, još uvek su daleko niže.

Tako je vekna hleba jeftinija tri kune (oko 0,40 evra) po vekni, mleko oko kunu i po (oko 0,20 evra) , šećer dve kune (oko 0,27 evra), a boca suncokretovog ulja, deset komada jaja ili brašno za oko 2,5 kune manje (0,35 evra).

Novine u Beogradu su jeftinije pet kuna (oko 0,7 evra), a paklica cigareta deset kuna (oko 1,4 evra), a za oko 0,2 evra jeftinija je čak i tramvajska karta iako je vožnja najužim centrom Zagreba besplatna. Beograđani izdvajaju i dosta manje para za režije.

Zagreb je svoj razvoj zadnjih godina finansirao velikim kreditima, a tako nešto Beograd tek čeka, ističu hrvatski mediji.

Zagreb, Trg bana Jelačića

Jer, kako navode, u Srbiji su najavljeni veliki infrastrukturni projekti, kao što su gradnja nekoliko važnih mostova i podzemne železnice, što Zagreb još uvek ne planira, iako se o metrou ili lakošinskoj železnici govori već više od pola veka.

Zagreb ima veći budžet, Beograd veliki potencijal

Budžet Zagreba za ovu godinu iznosi 1,5 milijardi evra, dok Beograd ima budžet od 739,6 miliona evra.

Po podacima Saveza samostalnih sindikata Hrvatske u Zagrebu ima 36.826 nezaposlenih, dok srpska Nacionalna služba za zapošljavanje izveštava da u Beogradu ima 96.690 nezaposlenih, pri čemu novinari podsećaju da je Beograd tri puta veći od Zagreba.

Beograd, Knez Mihailova (foto: skyscrapercity.com)

Goran Bakula, ekonomski analitičar Nezavisnih hrvatskih sindikata, tvrdi da je Zagreb u Jugoslaviji uvek imao veći standard i veće cene u odnosu na Beograd, pre svega, prehrambenih proizvoda.

On tvrdi da je razlika u platama zadnjih godina značajno smanjena, a cene prehrambenih proizvoda i nekih usluga daleko su jeftinije u Beogradu, kaže Bakula.

S druge strane, ekonomski analitičar Miroslav Kovačević tvrdi da Zagreb još ima daleko bolji standard od Beograda, ali da Beograd u niskoj startnoj osnovi i velikom potencijalu za ulaganja ima priliku da i dalje podiže svoj standard, za razliku od Zagreba u kome su već prisutni svi evropski trgovački lanci i banke.

Beograd je zbog svojih niskih cena (za Zagrepčane) postao prava meka za vikend-turiste iz Slovenije i Hrvatske, a ove godine na to je dodatno uticala i kursna razlika, jer se za evro može dobiti više dinara, što je podstaknulo i šoping građana Hrvatske u Srbiju.

Velike razlike u cenama pojedinih roba i usluga, od cigareta do usluga auto-servisa, ili stomatoloških usluga, privlače građane Hrvatske, pre svega, one koji žive uz granicu i čija je prosečna plata manja nego u Zagrebu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.