AP: Nemilosrdni “Lucifer” odneo dva života

Izvor: RTS, 05.Avg.2017, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AP: Nemilosrdni “Lucifer” odneo dva života

Nemilosrdni talas vrućine koji je zahvatio delove Evrope izazivajući danima rekordno visoke temperature odneo je najmanje dva života i naveo vlasti više zemalja da izdaju upozorenja, izveštava američka agencija AP koja ocenjuje da nije ni čudo što je ovaj toplotni talas nazvan "Lucifer".
U izjavi za AP, agent za nekretnine iz Beograda Saša Jovanović opisuje vrućinu: "Ovo je jednostavno previše. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ponekad mi se čini kao da ne mogu da dišem".

Agencija navodi da je ekstremna vrućina u Italiji, delovima Francuske i Španije, kao i na Balkanu, izazvala na desetine šumskih požara, oštetila useve, povećala potrošnju struje i vode.
Vlasti su u nekim područjima izdale ograničenja u saobraćaju i zabranila rad na otvorenom jer su temperature dostizale i 40 stepeni.
U Španiji je meteorološka služba upozorila da će temperatura u 31 od 50 provincija dostići i do 44 stepena.
U Sloveniji su, prema navodima nadležnih, početkom ove nedelje zabeležena prva "tropska noć" na visini od 1.500 metara kada je temperatura prešla 20 stepeni tokom noći, navodi AP.
Agencija navodi da su vlasti i u drugim zemljama apelovale na građane da ostanu u zatvorenom prostoru i da konzumiraju puno tečnosti, a da je Institut za javno zdravlje u Beogradu izdao uputstvo u kojem se građanima savetuje da na prozore stave mokre peškire ako nemaju klima uređaj i izbegavaju fizički napor i alkohol.
Hrvatske vlasti apelovale su na hiljade turista da budu oprezni dok putuju i na plažama, prenosi američka agencija.
Takođe, navodi da su najmanje dve osobe preminule zbog posledica vrućine - jedna u Rumuniji, a druga u Poljskoj - dok su mnogi prebačeni u bolnicu nakon što su pretrpeli toplotni udar, sunčanicu ili su imali druge zdravstvene tegobe vezane za ekstremne vremenske uslove.
Pogledaj vesti o: Nekretnine

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.