Srbi štede samo u evrima

Izvor: Glas javnosti, 01.Nov.2011, 07:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi štede samo u evrima

BEOGRAD - Počela je Nedelja štednje koju Srbija dočekuje sa rekordnom štednjom u bankama od oko 7,5 milijardi evra, ali i dalje i niskim nivoom dinarske štednje - koja je vredna nešto ispod 200 miliona evra.

Nedelja štednje u prvoj sedmici novembra, u bankarskom sistemu Srbije će biti obeležena i velikim rastom obima prikupljenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << depozita od oko 800 miliona evra u odnosu na 2010, kao i po objavljenoj analizi Narodne banke Srbije (NBS), prema kojoj je u ovoj godini (kao i prošle) bilo isplativije štedeti u dinarima, nego u evrima i to više od 13 odsto u korist nacionalne valute.

Za razliku od 2010, kada su se banke za vreme Nedelje štednje utrkivale koja će dati veću kamatu na oročene evre, ove godine je većina banaka poslušala apel guvernera NBS da ne povećavaju kamate, jer bi posledica bila i veća interesna stopa na kredite.

Pojedini domaći analitičari prognoziraju da će se u Nedelji štednje ponuđene kamate na depozite oročene u evrima, na rok od šest meseci, kretati od tri do šest odsto, do 12 meseci između 5,5 i 8,5 odsto, dok se za oročenje na više od 12 meseci očekuje godišnja kamata od sedam do devet odsto.

Na dinarske oročene depozite, analitičari očekuju da će se kamate kretati od sedam do 12 odsto do šest meseci, između devet i 14 procenata do 12 meseci, a na depozite oročene više od 12 meseci - 10 do 16 odsto.

Na prihod od kamate se plaća porez državi od 10 odsto.

Svetski dan štednje ustanovljen je 31. oktobra 1925. na skupu bankara iz 25 zemalja u Milanu, kada je osnovan Međunarodni institut za štednju.

Istovremeno je ustanovljen Svetski dan štednje koji od tada, na razne načine, obeležavaju pre svega banke i finansijske institucije.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.