Španci marširaju protiv mera štednje! (VIDEO)

Izvor: S media, 21.Jun.2011, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španci marširaju protiv mera štednje! (VIDEO)

Masovni protesti u Španiji kulminirali u nedelju otvorenim napadom na “Pakt za evro”. Protestanti ne pristaju na niz mera kojima Vlada suzbija ekonomsku krizu.

Desetine hiljada protestanata koji već više od mesec dana marširaju ulicama u Madridu, Barseloni, Valensiji, Malagi i drugim španskim gradovima u nedelju su podigli svoj glas protiv vladinih mera štednje koje zagovaraju Evropska komisija i severne članice evrozone.

Projektom “Pakt >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << za evro”, koji je dogovoren u martu, evrozona želi da osnaži koordinaciju nacionalnih ekonomija, da stegne pojas javnoj potrošnji i na taj način podstakne ekonomske reforme i konkurentnost.

Levičari koji se protive “Paktu za evro” pozvali su protestante na pripremu generalnog štrajka, a njihove poruke popraćene su uzvicima: “Neka dugo živi radnička klasa!”.

Nenasilni španski protesti, nazvani i “15-M - pokret 15. maja” po prvom u nizu marševa, usmereni su protiv dve vodeće političke stranke i politike koja je dovela do nivoa nezaposlenosti od 21 posto i rekordne nezaposlenosti mladih. U Španiji posao nema skoro svaka druga osoba mlađa od 25 godina. Nakon tri godine recesije i stagnacije, Špancima je kriza došla preko glave, a za sve krive vladu, kapitaliste i velike banke.

- Kapitalistički sistem ne funkcioniše. Od njega koristi ima samo nekolicina, dok većini nanosi štetu - rekla je mlada protestantkinja agenciji dpa.

Mesec dana pešačenja za bolje sutra

U ponedeljak je iz Sevilje, grada na istoku zemlje, krenuo prvi od nekoliko velikih marševa prema Madridu. Protestanti iz Valensije prepešačiće oko 500 kilometara, a predviđa se da će putovanje “za bolje sutra” potrajati oko mesec dana.

Oko 200 intelektualaca upozorilo je da ne sme da se dopusti da incidenti “kriminalizuju” pokret. Oni u svom manifestu, koji je objavljen u Barseloni, ovaj pokret nazivaju “šampionom demokratije” koji želi da vrati moć ljudima.

Protestanti koji se nazivaju “ogorčeni” ili “gnevni” ne pristaju na niz mera kojima se suzbija ekonomska kriza - zamrzavanje plata, povećanje starosne granice za penziju i poreza, ograničavanje socijalnih prava.

Protesti širom Španije

Podrška Španije Srbiji na putu ka EU (VIDEO)

Brisel traži objašnjenje - Madrid obeštećenje

Kriza ujedno produbljuje istorijske političke podele između levice i desnice. Protestanti na transparentima poručuju: “Mi nećemo platiti za ovu krizu”, “Mi menjamo percepciju stvarnosti”, “Nemamo svoje predstavnike u vlasti”.

- Pokret “15-M” predstavlja budućnost. Želim da uvidite da postojeći sistem nema ništa da ponudi, osim novca i logike koristi - rekao je 94-godišnji pisac Hoze Luis Sampedro, jedan od ideoloških čelnika pokreta.

Pokret “ogorčenih” nema jedinstvenu organizacionu strukturu, ali ipak svakim danom dobija sve više poklonika i postaje sve masovniji. Neki analitičari zato prognoziraju da će se pokret rasplinuti. Mnogi, međutim, smatraju da je “15-M” značajni fenomen i glasnik istorijskih promena, jer se širi Evropom i američkim kontinentima.

Prema procenama organizatora i španskih medija, širom Španije marširalo je oko 200 hiljada protestanata svih dobi i zanimanja.

S media
Pogledaj vesti o: Nedelja štednje

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Nemačka: Evro ruši Evropu!

Izvor: S media, 21.Jun.2011

Evro najveća pretnja opstanku Evrope! Zajednička valuta ugrožava evropski politički poredak, piše nemački “Špigl”. Neophodan plan B! ..Zajednička evropska valuta - evro - postaje sve veća pretnja za zajedničku evropsku budućnost...- Sazdan da ujedini Evropu, evro je sad najveća pretnja...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.