Jedinstveni o štednji

Izvor: RTS, 24.Jun.2013, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedinstveni o štednji

Stranke na vlasti složne oko mera štednje. Vlada sutra usvaja rebalans budžeta. U Vladi je još prošle nedelje dogovoreno da se rebalansom u budžetu uštedi 37,1 milijarda dinara - od toga 32,1 milijarda smanjenjem troškova po ministarstvima.

Sednica Vlade na kojoj bi trebalo da bude usvojen rebalans budžeta zakazana je za utorak. Ministar finansija Mlađan Dinkić rekao je da u Vladi nema nesuglasica o rebalansu budžeta.

"Obavestili su nas da gospodin Vučić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nije mogao da prisustvuje sednici, a da želi da sednici na kojoj se razgovara o rebalansu budu prisutna sva trojica lidela stranka vladajuće koalicije", rekao je Dinkić.

Premijer Ivica Dačić objasnio je da sednica vlade o rebalansu nije bila zakazana za danas.  

"Sednice vlade zakazujem ja i nisam je zakazao za danas. Bio je neki opšti plan da od ponedeljka to bude na sednici vlade kako bi sledeće nedelje to moglo da bude na sednici parlamenta", rekao je premijer.

Kaže da su se u Vladi još prošle nedelje dogovorili da se rebalansom u budžetu uštedi 37,1 milijarda dinara - od toga 32,1 milijarda smanjenjem troškova po ministarstvima - u proseku od osam do 10 odsto.

Najviše u Ministarstvu finansija i privrede - (šest milijardi dinara) i to pre svega tako što će se davati manje subvenicija. Ali to, kaže ministar, neće ugroziti rad javnih preduzeća koja su opstajala zahvaljujući pomoći iz budžeta.

"Mi smo za 1,5 milijardu dinara smanjili subvencije Železnicama. Ono što Železnice treba da urade pošto ništa ne plaćaju dobijaju besplatne vagone i lokomotive jeste da smanje troškove za 10 odsto, što nije teško i oni će to učiniti", rekao je Dinkić.

Iako nam je poljoprivreda, čuli smo to više puta, razvojna šansa - ministarstvo zaduženo za agrar je drugo po uštedama. Ali to, tvrdi ministar finansija, neće biti na štetu poljoprivrednika. A da ne bi oštetila najbrojnije, penzionere i zaposlene u javnom sektoru, Vlada je podsetimo odlučila i da njihova primanja ne zamrzava.

"Nije velika razlika ali sa stanovišta deficita bilo bi bolje da su zamrznute", rekao je predsednik Fisklanog saveta Pavle Petrović.

Cilj rebalansa je da se minus u državnoj kasi spusti na 4,7 odsto bruto domaćeg proizvoda. Prethodnih dana mere su podržali privrednici i sindikati, ali čekaju da vide da li će Vlada ispuniti obećanje i sprovesti reforme koje će pre svega javni sektor učiniti jeftinijim i efikasnijim.
Pogledaj vesti o: Nedelja štednje

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Jedinstveni u štednji

Izvor: RTS, 24.Jun.2013

Stranke na vlasti složne oko mera štednje. Vlada u utorak usvaja rebalans budžeta. U Vladi je još prošle nedelje dogovoreno da se rebalansom u budžetu uštedi 37,1 milijarda dinara - od toga 32,1 milijarda smanjenjem troškova po ministarstvima...Iako je bila najavljena za danas, sednica Vlade...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.