Dinosauruse pogubila kometa?

Izvor: Vostok.rs, 30.Mar.2013, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinosauruse pogubila kometa?

30.03.2013. -

Amerikanci su istakli novu verziju pogibije dinosaurusa. Oni su odmumrli pre 65 miliona godina zbog sudara Zemlje ne sa asteroidom dugim 10 kilometara, kako se smatralo ranije, već sa kometom. Tako smatra paleoekolog Džejson Mur sa Dartmurskog koledža.

Mnogi istraživači se slažu da se zagonetno nebesko telo urezalo u severni kraj poluostrva Jukatan u Meksiku. Posle udara formiran je krater Čiksulub prečnika 180 kilometara. Jedna njegova polovina je na kopnu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << druga pod vodom Meksičkog zaliva. O udarnom poreklu Čuksuluba svedoči karakteristično topljenje stena, kao i povišen sadržaj vrlo teškog metala iridijuma u njima. On se u uobičajenim uslovima na Zemlji ne susreće.

Po ocenama Džejsona Mura, prethodni podaci o iridijumu su bili netačni. U stvari njega je mnogo manje, što se dobro slaže sa sadržajem osmijuma u Čiksulubu, još jednog teškog metala vanzemaljskog porekla. Odatle proističe da je ukupan obim kopnenih kamenitih stena donetih udarom takođe bio proračunat netačno, i nebeski „došljak“ teško da je imao 10 kilometara u prečniku. Ali kako bi se ostavio tako gigantski krater, on mora da se kreće vrlo velikom brzinom. Tako se kreću samo komete, zaključuje naučnik.

U teoriji Amerikanca postoji logika, slaže se stariji naučni saradnik Astronomskog insituta RAN Nail Bahtigaraev.

- Energija je proporcionalna kvadratu brzine. Ako je brzina 2 puta veća i krater će biti 4 puta veći. Komete imaju zaista brzinu veću dva do tri puta. Postoji prva kosmička brzina, druga i treća. Tako one mogu da imaju čak treću, koja je dovoljna za izlazak van granica Sunčevog sistema. Takvu asteroidi nemaju.

Samo vezivanje za energiju ne ukida sva pitanja, sumnja šef laboratorije Matematičkog modelovanja geofizičkih procesa Instituta za dinamiku geosfera Valerij Šuvalov.

- Razmera kratera zavisi od energije tela. Da je ono bilo manje, ali se kretalo sa većom brzinom, to je moguće. Ali previše malo podataka je ostalo da bi sada ovo moglo da se rekonstruiše. Mislim da će teško biti utvrditi šta je to bilo – asteroid ili kometa.

Murova verzija ne precrtava ostale. Na primer, može se pretpostaviti da je ipak bio asteroid. Odlomaka je na Zemlji ostalo malo zato što je veći deo kosmičkom brzinom napustio oblast Zemljine gravitacije. To će se desiti ako se Zemlja i nebesko telo kreću unakrsnim kursom. Indirektno to potvrđuje činjenica da krakter ima pomalo ovalnu formu. Prema prethodnim hipotezama, sudbinski kamen od deset kilometara sam je bio odlomak sudara dva velika tela u pojasu asteroida pre 160 miliona godina i do sudara sa Zemljom skoro 100 miliona godina je lutao po kosmosu.

Sporovi šta je to bilo, kometa ili asteroid, neće prestati još dugo. Mada je dalji scenario razvoja događaja otprilike jasan. Posle udara nebeskog tela čitavu Zemlju je prekrio gigantski oblak prašine, koja se godinama nije taložila. Desilo se globalno zahlađenje. Lišavanje sunčeve svetlosti dovelo je do pogibije biljaka, posle njih i životinja i čitavog lanca ishrane, uključujući neokretne dinosauruse – svega 75% vrsta na Zemlji.

Ipak nisu svi dinosaurusi izumrli. Deo je uspeo da preživi ovu hladnoću i katastrofu. Njihovi potomci do danas su među nama. Mi ih nazivamo pticama.

Boris Pavliščev,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.