Izvor: RTS, 27.Jun.2023, 20:55

Самит земаља Југоисточне Европе у Подгорици – сагласност да је потребан замах у евроинтеграцијама

Самит Процеса сарадње земаља Југоисточне Европе, на којем је потписана декларација о посвећености регионалној сарадњи и јачању добросуседских односа одржан је у Подгорици. Домаћин, председник Црне Горе, најавио је да наредног месеца после Брисела, долази у званичну >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << посету Београду. На самиту су учествовали председници Северне Македније, Албаније, Бугарске, премијер Хрватске, шефови дипломатија Србије и Турске. Била је и председница привремених приштинских институција Вјоса Османи.
Врућина из баште виле "Горица" увукла се и међу учеснике самита у Подгорици. За већину једна у низу, за Београд прва тема било је Косово и Метохија.

Уместо о регионалној сарадњи, председница привремених институција у Приштини Вјоса Османи долазак на самит искористила је, каже шеф српске дипломатије, за обрачун са Београдом.
"Искористили су прилику да све време говоре искључиво против Србије, против нашег народа, говорећи лажи, искривљене чињенице, о којима смо се већ договарали у преговарачком процесу у протеклих десетак година. Намеће се питање, сами себи постављате питање, да ли заиста сви желе сарадњу или не", истиче Ивица Дачић.
Такво понашање представника Приштине, каже, није наишло на подршку других учесника самита. Домаћин понавља – подржава дијалог под окриљем Брисела.
"Црна Гора је посвећена дијалогу [Београда и Приштине] и томе да све земље нашег региона разговарају и на тај начин као стабилан и просперитетан регион идемо напред", напомиње председник Црне Горе Јаков Милатовић.
Тензија није било у разговорима о теми која је приоритет свим учесницима процеса, а то је сарадња у Југоисточној Европи. Сагласни су да је десет година од последњег укључивања неке државе Процеса у Европску унију, потребан замах ка том циљу како би регион остварио напредак.
Председник Северне Македоније Стево Пендаровски каже да у том контексту поздравља скорашњу изјаву председнице Европске комисије у вези са новим планом развоја Западног Балкана, где је главно задужење да будуће чланице осете део тих добитака, па чак и пре него што постану део Уније.
Као подршка чланству региона у Европској унији очекивао се долазак европског комесара за проширење Оливера Вархељија.
Овог пута то је, међутим, изостало јер је комесар, према речима домаћина, отказао учешће на самиту у Црној Гори како би отпутовао у Тунис.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.