Izvor: Politika, 11.Okt.2014, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudija Vučinić: Ovo je borba za sudijsku samostalnost

Predsednik sudskog veća u postupku protiv Miroslava Miškovića pred disciplinskim organima VSS rekao da nije počinio prekršaj

Vladimir Vučinić, sudija Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, negirao je juče na početku disciplinskog postupka protiv njega da je počinio bilo kakav, a kamoli težak disciplinski prekršaj, kada je „neovlašćeno komentarisao svoju odluku o privremenom vraćanju pasoša Miroslavu Miškoviću za putovanje u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << London, kao i odluku da se vlasniku ’Delte’ ne vrati pasoš za putovanje u Rim”.

– Prosto je neshvatljivo da u ovoj zemlji koja proklamuje najviše civilizacijske i društvene vrednosti, za nekog težak disciplinski prekršaj predstavlja to što je jedan sudija za medije, kada su ga napadali, izjavio da je postupao po zakonu, da je koristio svoja ustavna i zakonska prava, kao i svaki građanin u nekom drugom postupku, ili da je odbio neki predlog stranke. To je bukvalno sve zbog čega se, pred vama, traži moja odgovornost, disciplinska sankcija i predlaže pokretanje postupka za moje razrešenje – rekao je sudija Vučinić pred Disciplinskom komisijom Visokog saveta sudstva i dodao da se iniciranjem ovog postupka nastavlja neprincipijelna i jednostrana praksa, koja se negativno održava na njegov rad, sudijsku nezavisnost i samostalnost.

Izjašnjavajući se o prijavi koju je protiv njega podneo predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović, sudija Vučinić je kazao da, ukoliko su njegove izjave u kojima je naveo da je „kao sudija postupao po zakonu i uobičajenoj proceduri” greh – on nema odbranu.

– Ako je moj profesionalni greh to što sam u prvom tekstu objavljenom u „Politici” 13. decembra 2013. godine sa naslovom „Miškoviću pasoš vraćen po zakonu”, za jedan list sa takvom tradicijom i reputacijom, izjavio da sam kao sudija postupao po zakonu i uobičajenoj proceduri, objašnjavajući pri tom zakonske odredbe u takvoj procesnoj situaciji, a u vezi sa prethodno tendenciozno objavljenim naslovima i člancima, sa mojim fotografijama na naslovnim stranama, i kada su uprava i portparol suda ćutali, ja onda nemam odbranu – izneo je postupajući sudija u postupku protiv Miroslava Miškovića.

Osvrćući se na odluku o smeni sa funkcije predsednika odeljenja, sudija Vučinić je rekao da ona „realno jeste smena, koja formalno pokriće ima u izmeni godišnjeg rasporeda”.

– Meni je podnosilac disciplinske prijave kazao da sam smenjen i da će me najverovatnije vratiti u Palatu pravde zbog odluke koju sam doneo i to je realnost, a vi to tumačite kako vam je volja. Imam dokaz i SMS koji sam mu dostavio gde kažem da „uradi šta mora…”, pri tome mislim na to da me smeni ili vrati u Palatu pravde, a da ja po cenu toga „kao sudija ostajem pri svojoj sudijskoj odluci” – naglasio je sudije Vučinić.

Sudija je u nekoliko navrata citirao zakon i Ustav u kojima se navodi da je sudija samostalan u donošenju odluka i da je svaki uticaj na njega u vršenju sudijske funkcije zabranjen.

Boljevićeva, ipak, punomoćnik

Pred početak jučerašnjeg disciplinskog postupka protiv sudije Vučinića, komisija je obrazložila i zbog čega Dragani Boljević, predsednici Društva sudija Srbije i zastupnici sudije Vučinića, nije poslat poziv za ročište.

– Iz punomoćja koje je sudija Vučinić dostavio Disciplinskoj komisiji VSS ne vidi se u kom svojstvu bi se Dragana Boljević pojavila na ročištu. Sada, kada smo razjasnili da je ona ovde kao predsednik strukovnog udruženja i vaš zastupnik, sve je u redu – rekla je predsednica tročlane disciplinske komisije Milenka Milenković.

M. Derikonjić

objavljeno: 11.10.2014.
Pogledaj vesti o: Miroslav Mišković

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.