Sud: Mišković u pritvoru jer ima firme po svetu

Izvor: Blic, 05.Jul.2013, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud: Mišković u pritvoru jer ima firme po svetu

Miroslavu Miškoviću produžen pritvor za još mesec dana, jer je vanraspravno Veće Specijalnog suda zaključilo da je on vlasnik brojnih preduzeća u svetu koja bi mogao da iskoristi za bekstvo. To je poslednji od tri razloga kojim su ranije obrazlagana rešenja o produženju pritvora vlasniku „Delta holdinga“. Miroslav Mišković
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Pod Miškovićevom kontrolom su preduzeća u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, BiH i Bugarskoj. Ima četiri firme na Kipru i neke u SAD. „Delta“ ima poslovnice, osim u okolnim zemljama, i u Rusiji, Ukrajini i Holandiji. Poznato je i da ima luksuzne kuće kod Londona (Kingston i Vikomb) i u Los Anđelesu.

Opasnost od bekstva je sada jedini razlog za pritvor, a među razlozima više nisu mogućnost „uticaja na svedoke“ i „uznemiravanje javnosti“. A sve uprkos mehanizmima kao što su oduzimanje putne isprave i kućni pritvor uz elektronski nadzor, pa i jemstvo, koje sudu stoje na raspolaganju da spreči bekstvo optuženog.

Rođendan bez torte

Mišković će danas proslaviti 68. rođendan u zatvoru i u posetu će mu doći porodica. On ima pravo da naručuje hranu iz restorana, ali su vrsta i izgled hrane ograničeni zatvorskim propisima, po kojima je zabranjena torta. Biće mu dozvoljen kolač bez krema.

Mišković je u pritvoru od 12. decembra. Specijalni sud je odlučio o novom produženju pritvora 3. jula, ali će tek po eventualnom nalogu Apelacionog suda ponovo odlučivati o ponudi odbrane Miškovića da uz jemstvo bude pušten iz pritvora. Sud procenjuje da li je pritvor neophodan, a u zavisnosti od te procene pritvor može trajati sve do pravosnažnosti presude, pa čak i do upućivanja na izdržavanje kazne.

Apelacioni sud u Beogradu je 26. juna ukinuo i vratio na ponovno odlučivanje rešenje Specijalnog suda od 4. juna, kojim su odbijeni predlozi branilaca Miškovića da sud odredi visinu jemstva.

„Prvostepenom sudu je naloženo da u ponovnom postupku otkloni bitne povrede odredaba krivičnog postupka, utvrdi činjenično stanje i da jasne i argumentovane razloge na osnovu kojih će zaključiti da li je u ovoj fazi pritvor jedina mera“ - navedeno je tada u odluci Apelacionog suda.

Veće Specijalnog suda bi, ukoliko ponovo odbije odluku o jemstvu moglo da se pozove na mišljenje da Mišković svoja preduzeća u inostranstvu može da iskoristi za bekstvo, kako piše u odluci o produženju pritvora.

Odbrana Miškovića je nedavno najavila, ako njihovom klijentu bude odbijen predlog za jemstvo, da će ponuditi da se brani sa slobode za 25 miliona evra, koliko mu je optužnicom stavljeno na teret.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.