Izvor: B92, 23.Apr.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O prodaji Luke Beograd

Beograd -- Emisija B92 istražuje pokušava da otkrije da li je tačno da je država prikrila aktuelnu vrednost Luke Beograd, da bi je po bagatelnoj ceni prodala preduzeću Worldfin.

Prodajom Luke Beograd, po ko zna koji put otvoren je problem bagatelnih rasprodaja na srpskom tržištu akcija. Emisija B92 istražuje, koja je na programu sutra u 21 čas pokušava da otkrije da li je tačno da je država prikrila aktuelnu vrednost Luke Beograd, da bi je po bagatelnoj ceni prodala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preduzeću Worldfin, iza koga stoje Miroslav Mišković i Milan Beko.

Luka Beograd prodata je u septembru 2005.

Poslednja procena svega onoga čime Luka Beograd raspolaže obavljena je još krajem 1998. godine. Zbog toga je bivše rukovodstvo preduzeća u aprilu 2005. odlučilo da se sačini nova procena.

Ta procena, koju je radio Institut ekonomskih nauka u Beogradu, pokazala je znatno veću aktuelnu vrednost nekretnina, opreme i postrojenja od one iz 1998. godine, a prema navodima Saveta za borbu protiv korupcije, čak tri i po puta veću.

"Ma uopšte nismo znali. Ništa nismo znali. Akcionari su bili totalno obespravljeni. Neinformisani", kaže Miloš Milovanović, bivši akcionar Luke Beograd.

Predsedavajući Skupštini akcionara Luke Beograd Nenad Popović kaže da je to netačno.

Neobična je bila i hronologija kojom su se stvari događale.

Naime, tri dana pre isticanja roka za zatvaranje ponude o preuzimanju Luke Beograd, država odlučuje da proda svojih 40 odsto akcija po ceni od 800 dinara, koju je ponudio Worldfin, čime su mali akcionari dovedeni pred svršen čin.

"Najveći problem je što je država svoje akcije prodala, jer ona je držala takoreći kontrolni paket 40 odsto, i to je bio signal za male akcionare da i oni prodaju", kaže Mijat Lakićević, iz magazin Ekonomist.

Tako su Luka i oko 200 hektara zemljišta koje koristi, prodati za nepunih 50 miliona evra.

To i jeste ono što najviše čudi, s obzirom na činjenicu da su sve institucije koje su na bilo koji način uključene u proces preuzimanja bile obaveštene o tome da se očekuje nova procena kapitala Luke Beograd.

"Imala sam sastanak sa Bubalom. Porazgovarali smo na tu temu... On je sve shvatio, bio jako korektan, ali rekao da njemu zakonske mogućnosti ne dozvoljavaju - ako neko hoće tog momenta da uradi - da kaže ne, nemoj", navodi bivša direktorka Luke Beograd Miroslava Drobac.

Kada su pomenute institucije sve ovo znale, postavlja se pitanje zbog čega su požurile i preduhitrile procenu, koja će pokazati da preduzeće vredi više, čime bi, ne samo akcionari, nego i država, za svojih 40 procenata, možda mogli da inkasiraju znatno više novca.

Odgovore na ova pitanja videćete u emisiji B92 istražuje, koja je na programu u četvrtak u 21 čas.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.