Mišković prodaje udeo u M:tel?

Izvor: S media, 31.Dec.2009, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mišković prodaje udeo u M:tel?

Srpski biznismen Miroslav Mišković, vlasnik 49 odsto crnogorskog M:tel, uskoro će prodati svoje akcije M:tel Republike Srpske, javlja RTCG, pozivajući se na podgorički portal Analitika.

Prema izvorima iz crnogorskog M:tel, tokom protekla dva meseca vođeni su intezivni pregovori Miškovićevog preduzeća Ogalar iz Holandije sa predstavnicima Telekoma Slovenije. Posle neuspešnog kraja pregovora sa Slovencima, srpski biznismen dobio je ponudu od preduzeća M:tel iz >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Republike Srpske i, prema istim izvorima, očekuje se potpisivanje kupoprodajnog ugovora početkom sledeće godine. Na taj način, država Srbija vlasnik M:tela RS, dobiće 100 odsto kontrole nad trećim mobilnim operaterom koji posluje u Crnoj Gori.

Poznavaoci prilika na tržištu telekomunikacija nisu začuđeni odlukom Srbije da zaobilaznim putem, preuzme apsolutnu kontrolu nad crnogorskim M:tel.

"Ako bi išli u kupovinu direktno preko Telekoma Srbije, onda bi morali tražiti saglasnog grčkog OTE, manjinskog akcionara. U ovom slučaju, to ne moraju", tvrdi sagovornik Analitike.

Kompanija M:tel počela je da radi u Crnoj Gori u julu 2007.godine. Tadašnji izvršni direktor Zlatko Trhulj, ambiciozno je saopštio da planiraju do kraja te godine osvoje oko 15 odsto tržišta u Crnoj Gori, a do kraja 2008, čak 30 odsto.

On je prošle godine morao da se povuče sa te funkcije, a mediji su spekulisali da je razlog smene "neslaganje sa centralom u Beogradu i relativno slabi poslovni rezultati". Očekivanja Trhulja se nisu obistinila, budući da je, prema podacima Agencije za elektronske komunikacije, M:tel krajem novembra ove godine imao 28,46 odsto udela u ukupnom tržištu mobilne telefonije.

Međutim, učešće u tržištu postpejd korisnika je relativno loše, od 302.538 postpejd korisnika M:tel ima svega 44.163 korisnika (14,5 odsto).

Očigledno je da krajnji većinski vlasnik M:tel, država Srbija planira da takvo stanje promeni, piše Analitika.

Promene u vlasništvu M:tel mogle bi se lako odraziti i na kadrovsku strukturu u crnogorskoj podružnici, gde dominiraju kadrovi bliski najpoznatijim crnogorskim biznismenima.

"Ako bi se realizovala ta transakcija, ona ništa ne bi bilo kao pre", zaključuju sagovornici Analitike.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.