Mišković dao 9% Delte M Forcanu?

Izvor: B92, 23.Jul.2010, 02:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mišković dao 9% "Delte M" Forcanu?

Beograd -- Kupoprodajni ugovor akcija firme "Delta M" između Miroslava Miškovića i Branka Forcana potpisan je 30. decembra 1994. godine, kaže advokat Mark Henzelin.

"Ukoliko Mišković osporava da je njegov potpis originalan, spremni smo na ekspertizu! Ali do sada Miškovićevi advokati nisu tvrdili da je reč o falsifikatu dokumenta jer dobro znaju da ne mogu da ospore njegovu validnost", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže Henzelin.

"Za ovaj slučaj je apsolutno nebitno da odluku kiparskog suda prizna i sud u Srbiji. Jer, Delta maksi se ne prodaje iz Srbije, nego sa Kipra. To nije srpska, već kiparska firma, tako će se i porez od prodaje platiti na Kipru, a ne u Srbiji", kaže izvor blizak porodici Forcan za Politiku.

Taj dokument sada je pred Okružnim sudom u Nikoziji i na osnovu njega, uz dodatnu dokumentaciju, doneta je odluka o zabrani raspolaganja udela firme „Hemslejd trejding limitid" u Delta Maksiju, kaže Henzlin i dodaje da je Hemslejd Miškovićeva firma registrovana na Kipru i da stoga podleže kiparskim zakonima i izuzeta je od srpskog pravosuđa u smislu utvrđivanja vlasničkih odnosa.

"Firma Hemslejd je vlasnik akcija Delta Maksija i nijedna njegova akcija ne sme biti prodata dok je privremena mera zabrane suda u Nikoziji na snazi", kaže Henzelin i dodaje da smatra da Miškovićevi advokati pokušavaju da dovuku slučaj pred srpsko pravosuđe, za koji iznosi sumnju da može biti pod Miškovićevim velikim uticajem.

"To nam ne pada na pamet jer, ponavljam, reč je o kiparskoj firmi pravno tamo valjano registrovanoj i samo je tamošnji sud nadležan za nju. Kiparski sud, stoga ima sva prava da donese odluku o blokiranju prodaje, kao što je i učinio", kaže on.

Ugovor između Miškovića i Forcana nastao je, kako objašnjava, u vreme kada Mišković nije mogao da plaća svoja tri-četiri najbliža i prva saradnika kao što je u mogućnosti to danas, te ih je, kako bi ih stimulisao, nagradio akcijama.

Taj dokument, međutim, po tvrdnji Henzelina, nije registrovao, iako je vlasništvo Forcana i drugih saradnika nesumnjivo. "Registrovanje je bila Miškovićeva odgovornost, kao i njegova pravna obaveza. Zbog političke situacije, Miškovićeve moći i Brankove pozicije u firmi, Branko se nije usuđivao da sam pokreće to pitanje. Ali sada, pošto Mišković hoće da proda firmu, on želi kompenzaciju za svoje vlasništvo. I to je sve. Zato je sada Miškovićeva firma Hemslejd na sudu u Nikoziji jer ona kontroliše sve akcije Delte", kaže Henzelin.

Na pitanje da li zna da Agencija za privredne registre nije stavila na snagu odluku suda u Nikoziji i zabranila raspolaganje akcija Delte Maksija i da se pozvala na važeći zakon SRJ koji kaže da sudsku odluku stranog suda mora da potvrdi domaći sud kako bi bila validna, on odgovara da "Miškovićevi advokati ne mogu da ospore da je dokument validan. Ali zato pokušavaju pred institucijama u Srbiji da ospore sudsku odluku sa Kipra nepriznavanjem da se ona odnosi na Delta Maksi zato što je registrovan u Srbiji".

„Delta Maksi može biti registrovan i u Kini, Gani, Africi, isto kao u Srbiji, nije bitno, jer akcije Delta Maksija su vlasništvo kiparske kompanije Hemslejd. Ta činjenica možda teško prolazi u Srbiji iz političkih razloga i zbog Miškovićeve moći, ali to je tako", zaključuje švajcarski advokat Mark Henzelin.

Buran "razvod" u Delti

„Brakorazvodna” parnica Milke Forcan i Miroslava Miškovića je izbacila ono što je ispod tepiha bilo zakopano pre više od deset godina, kada se njen suprug Branko „razvodio” od Miškovića. Jer, ako se odlazak Branka Forcana iz „Delta holdinga” poklapa sa osnivanjem „Delta maksija” (kraj 1999, početak 2000. godine), onda je moguće da je deo pogodbe bio udeo u novoformiranoj kompaniji.

Deltini advokati, sa druge strane, poriču da Branko Forcan ima devet odsto akcija u kompaniji. U kompaniji Miroslava Miškovića ističu i to kako blokada prodaje „Delta maksija”, koju je doneo Okružni sud u Nikoziji, nije obavezujuća u našoj zemlji. "Takođe, onaj ko tuži mora da zna i gde će da tuži, jer odluka o blokadi prodaje Delta maksija u Srbiji nije obavezujuća", dodaju Deltini pravni zastupnici.

Ono što je nejasno jeste to na osnovu čega Forcan potražuje udeo u „Delta rilestejtu” koji je formiran četiri godine kasnije otkako je on napustio Miškovića. Na ovo pitanje juče nismo mogli da dobijemo odgovor. Forcanovi ovo pitanje nisu potezali godinama, sve dok krajem maja Milka nije odlučila da napusti Miškovića. Početkom juna Forcanovi su presavili tabak i tužili bivšeg šefa.

Međutim, ono što je činjenica jeste to da se Branko Forcan u zvaničnim registrima, ni kiparskim ni ovdašnjim, nigde ne vidi kao vlasnik. Prema dokumentu u koji je Politika imala uvid, a koji je izdalo Ministarstvo za trgovinu, industriju i turizam Republike Kipar, kao jedini akcionar sa 100 odsto udela u „Hemslejd trejding limitidu”, u čijem je vlasništvu „Delta holding”, navodi se Miroslav Mišković.

Sa druge strane, u srpskoj Agenciji za privredne registre kao stoprocentni vlasnik „Delta maksija” i „Delta rilestejta” navodi se kiparski Hemslejd.
Pogledaj vesti o: Prodat Maksi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.