Miroslav Mišković poslednji saslušan

Izvor: Politika, 13.Dec.2012, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miroslav Mišković poslednji saslušan

Predložen pritvor za Miškoviće, Đuraškovića i još petoricu osumnjičenih do 30 dana

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je pritvor do 30 dana vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku, suvlasniku "Nibens grupe" Milu Đuraškoviću i još petorici osumnjičenih za malverzacije u privatizacijama putarskih preduzeća.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je Agenciji Beta da je Tužilaštvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << posle saslušanja osumnjičenih izdalo naredbu za sprovođenje istrage, navodeći da postoji sumnja da je izvršena zloupotreba službenog položaja.

"Tužilaštvo je sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu predložilo da odredi pritvor do 30 dana svim osumnjičenima, osim Zoranu Kaitoviću i Milutinu Gaševiću", naveo je Radisavljević.

Radisavljević je rekao da je Kaitoviću i Gaševiću predložena mera zabrane napuštanja boravišta i oduzimanje pasoša.

U Tužilaštvu za organizovani kriminal juče kasno po podne počelo je saslušanje Miroslava Miškovića, vlasnika „Delta holdinga”, osumnjičenog u aferi sa „Nibens grupom”. U toku dana završeno je ispitivanje Marka Miškovića, vlasnika „Mera investment fund”, Mila Đuraškovića vlasnika „Nibens grupe”, „Šer korporacije” i PZP „Niš”.

Kako saznajemo, Đurašković je juče tokom popodneva detaljno iznosio odbranu, dok su advokati Miroslava Miškovića u hodniku čekali početak saslušanja. Planirano je da se ispitivanje Miroslava Miškovića obavi tek nakon što se izjasne svi ostali osumnjičeni.

Mišković je, prema našim saznanjima, čekao saslušanje kod tužioca u jednoj od kancelarija u zgradi Specijalnog tužilaštva.

Ostala sedmorica privedenih u vezi sa aferom sa „Nibens grupom” saslušani su ranije tokom dana. Pored Miroslava i Marka Miškovića, kao i Đuraškovića, privedeni su i saslušani Milutin Gašević i Zoran Mihailović, bivši direktori Preduzeća za puteve „Niš”, Risto Ristić, direktor „Šer korporacije”, Dejan Jevtić, bivši predsednik Skupštine akcionara Preduzeća za puteve „Niš”, Zoran Kaitović, akcionar tog preduzeća, Predrag Filipović, direktor „Delta brokera” i Rašo Zdravko, procenitelj „Konzita”.

Uporedo sa krivičnim postupkom, Tužilaštvo za organizovani kriminal vodiće i finansijsku istragu. S obzirom na to da je reč o velikom sistemu, tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević očekuje da će istraga trajati veoma dugo. Svi privedeni osumnjičeni su za zloupotrebu službenog položaja, a zatvorske kazne za to krivično delo kreću se od dve do 12 godina.

Prema navodima krivične prijave Uprave kriminalističke policije, Miroslav i Marko Mišković, kao i Milo Đurašković su, od 2005. do kraja 2010. godine, kao suvlasnici u privatizovanom Preduzeću za puteve „Niš”, a preko njega i suvlasnici više preduzeća za puteve – „Beograd”, „Kragujevac”, „Vranje”, „Srem put”, „Bačka put” i drugih, neosnovano izvukli novac i imovinu vrednu oko 30 miliona evra.

Kako je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević precizirao, osumnjičeni su od zajedničkog posla zaradili oko 30 miliona evra, od čega je Marku Miškoviću pripalo od 17 do 19 miliona, Milu Đuraškoviću 10 miliona, a preduzeću „Hemslejd” 1,2 miliona evra.

------------------------------------------------------------

Đu­ra­ško­vić pet sa­ti ne­gi­rao na­vo­de tu­ži­la­štva

Mi­lo Đu­ra­ško­vić de­talj­no je to­kom pet sa­ti sa­slu­ša­nja pred za­me­ni­com spe­ci­jal­nog tu­ži­o­ca Ta­ma­rom Ri­stić iz­neo svo­ju od­bra­nu i pot­pu­no ne­gi­rao sve na­vo­de kri­vič­ne pri­ja­ve.

Ka­ko je za „Po­li­ti­ku” iz­ja­vio nje­gov bra­ni­lac Zo­ran Ate­lje­vić, Đu­ra­ško­vić je ospo­rio bi­lo ka­kav do­go­vor sa Mi­ro­sla­vom Mi­ško­vi­ćem i nje­go­vim si­nom u ci­lju „isi­sa­va­nja” sred­sta­va iz bi­lo ko­jih prav­nih su­bje­ka­ta.

„Dao je ar­gu­ment da za ta­ko ne­što ni­je bi­lo raz­lo­ga i obra­zlo­žio zbog če­ga to ni­je či­nje­no. Uka­zao je da uop­šte ni­je mo­gu­će da, ako je u pi­ta­nju nje­go­va imo­vi­na, mo­že ima­ti na­me­ru da šte­ti sa­mom se­bi. Po­seb­no je uka­zao da ni­ka­ko ni­je mo­gu­će da is­cr­plju­je te iste prav­ne su­bjek­te, a da za nji­ho­ve oba­ve­ze ga­ran­tu­je svo­jom dru­gom imo­vi­nom, pa čak i po­ro­dič­nom ku­ćom”, re­kao je advo­kat Ate­lje­vić.

Đu­ra­ško­vić je, pre­ma re­či­ma bra­ni­o­ca, od­go­vo­rio na sva pi­ta­nja za­me­ni­ce spe­ci­jal­nog tu­ži­o­ca i od­bra­ne.

Sve eko­nom­ske tran­sak­ci­je, ka­ko je iz­ja­vio, bi­le su za­sno­va­ne na za­ko­ni­tim prav­nim po­slo­vi­ma. Đu­ra­ško­vić je tvr­dio da su ti po­slo­vi bi­li kon­tro­li­sa­ni u ra­ni­jim pro­ve­ra­ma ra­znih po­re­skih i dru­gih or­ga­na kao i NBS. Od­bra­na će, do­dao je advo­kat, pro­ve­ri­ti do­ku­men­ta­ci­ju na ko­ju se po­zi­va tu­ži­la­štvo u da­ljem to­ku po­stup­ka.

Ate­lje­vić je iz­ja­vio da oče­ku­je da će tu­ži­la­štvo do­ne­ti re­še­nje o po­kre­ta­nju is­tra­ge kao i da će pred­lo­ži­ti od­re­đi­va­nje pri­tvo­ra.

„Uko­li­ko to bu­de pred­lo­že­no, od­bra­na će da­ti ar­gu­men­te za­što ne­ma me­sta pri­tvo­ru”, ka­zao je advo­kat.

D. Čar­nić

-----------------------------------

Poslanici o Miškovićevom uticaju na političke stranke

Drecun: Voleo bih da se to otkrije ako ima takvih slučajeva

Poslanik Srpske napredne stranke Milovan Drecun rekao je juče da je očigledno da u vladi postoji jedinstvo da se posao u borbi protiv kriminala i korupcije završi do kraja, a da će dalja istraga pokazati da li je Miroslav Mišković bio u vezi sa pojedinim političarima, prenosi Tanjug. „Voleo bih da se to otkrije ako ima takvih slučajeva. Nema kompromisa, ako se sazna da je on korumpirao neke političare prvi stajem u stroj onih koji će da traže njihovu odgovornost”, rekao je Drecun.

Omerović : Treba videti dokle će istraga doći

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Meho Omerović kazao je da nadležni državni organi treba da ispitaju informacije da li je i koje političke stranke i političare finansirao vlasnik „Delta holdinga” Miroslav Mišković, prenosi Tanjug. „Ne znam da li je nekog finansirao, koga i koliko. To su informacije koje treba da ispitaju nadležni. Treba videti dokle će istraga doći”, rekao je Omerović i naglasio da je jedno sigurno – od juče u Srbiji ništa nije isto, jer se pokazalo da niko nije nedodirljiv i da niko ne može biti iznad zakona.

Kolundžija: Mišković nije finansirao DS

Poslanik Demokratske stranke Nada Kolundžija negirala je da je vlasnik „Delta holdinga” Miroslav Mišković bio finansijer te stranke i dodala da su upravo DS i prethodna vlada započele deo istraga protiv njega, te da je zadovoljna što je taj posao nastavljen, prenosi Tanjug. Kolundžija je, međutim, rekla i da to ne sme biti borba jednog čoveka i da ne bi više smelo da se dogodi da se hapšenja najavljuju u medijima. Ona je naglasila da u borbi protiv korupcije ne sme biti miljenika i zaštićenih, da veruje da to neće biti politička igra osvete i kazne, i zaključila da je u tom poslu važno da se iz sfere spekulacija uđe u sferu činjenica.

Milićević: Ne brinem za funkcionere SPS-a

Poslanik Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević rekao je da ta stranka veruje u nadležne organe i da niko ne može biti jači od države, prenosi Tanjug. Upitan da li očekuje da istraga u vezi sa tim slučajem dovede i do nekih političara, Milićević je odgovorio da za funkcionere svoje stranke ne brine. „Za našu stranku ne strahujem, a za druge partije ne mogu da govorim”, rekao je Milićević.

-----------------------------------

Mišković u Podgorici kupovao zemljište ispod cene

PODGORICA – Vlasnik kompanije Delta holding Miroslav Mišković ranije je kupio zemljište u Podgorici ispod tržišne cene, kao i neke proizvodne hale bivše fabrike „Radoje Dakić”, naveo je koordinator protesta radnika te fabrike Milan Vukčević.

Vukčević je podgoričkom listu Dan rekao da je Mišković za 7,6 miliona evra kupio livnicu i upravnu zgradu „Radoja Dakića” i oko 50.000 kvadrata fabričkog zemljišta.

Na tom zemljištu je, prema navodima Vukčevića, kasnije drugi investitor podigao stambene zgrade, a Mišković je svoj objekat Delta siti podigao u neposrednoj blizini, na zemljištu bivše fabrike nameštaja „Marko Radović”, a ne na zemljištu koje je kupio od fabrike „Radoje Dakić”.

Podgorički listovi Vijesti i Dan podsećaju u današnjim brojevima na naklonost premijera Mila Đukanovića za poslove Miškovića u Crnoj Gori, kao i na poslovne veze između Miškovića i premijerovog brata Aca Đukanovića.

Na tržište Crne Gore Mišković je ušao 2007. godine. Prvo je investirao u kompaniju mobilne telefonbije M:tel, u kojoj je kasnije svoj vlasnički udeo prodao.

Mišković je u Crnoj Gori otvorio i lanac prodavnica Maksi, kao i veliki šoping mol Delta Maksi koji je kasnije prodat belgijskoj Delez grupi.

List Pobjeda danas, takođe, podseća na ranije tvrdnje Stanka Subotića da je predsednik opozicionog Pokreta za promjene Nebojša Medojević „primao novac od Miroslava Miškovića i Milana Beka, da za račun Vojislava Koštunice radi protiv Crne Gore”.

List citira i raniju izjavu direktora C marketa Slobodana Radulovića da su Medojević, zatim, lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, bivši crnogorski ministar Andrija Jovićević i predsednik Narodne stranke Predrag Popović od Miškovića i Beka, uoči referenduma u Crnoj Gori, dobili pet miliona evra da bi sprečili referendumski rezultat u korist nezavisnosti.

Medojević je, međutim, za list Vijesti izjavio da bi i u Crnoj Gori kada bi se pokrenula akcija slična onoj u Srbiji, kao Miroslav Mišković prošli i ovdašnji biznismeni Dragan Brković i Veselin Barović, ali i neki funkcioneri vladajuće Demokratske partije socijalista.

Prema oceni Medojevića, glavna prepreka odlučnijoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala je „vladajuća porodica Đukanović”.

List Dan podseća da je Milo Đurašković koji je uhapšen sa Miroslavom Miškovićem i njegovim sinom Markom Miškovićem, ranije dobio lokalnu nagradu opštine Berane na predlog meštana rodnog sela Budimlje gde je podigao manastir.

Srpska pravoslavna crkva je Đuraškovića odlikovala Ordenom svetog Save. Đurašković se biznisom počeo baviti u Beranama, početkom 90-tih godina, kada je trgovao južnim voćem. Kasnije je prešao u Srbiju i poslove nastavio trgovinom nafte.

objavljeno: 13.12.2012

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Saslušano sedmoro osumnjičenih, Miškovići u toku d

Izvor: Akter, 13.Dec.2012

U Tužilaštvu za organizovani kriminal do sada je saslušano sedmoro osumnjičenih za mahinacije prilikom privatizacije putarskih preduzeća, a vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković, njegov sin Marko Mišković i Milo Durašković biće saslušani kasnije danas

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.