Milka Forcan: Miškovića prerastao vlastiti biznis

Izvor: S media, 13.Avg.2010, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milka Forcan: Miškovića "prerastao" vlastiti biznis

Bivša potpredsednica "Delta holdinga" Milka Forcan izjavila je danas da je vlasnika te kompanije Miroslava Miškovića "prerastao" biznis kojim se bavi.

Forcanova je takvu tvrdnju, objavljenu u današnjem izdanju lista "Kurir", obrazložila stavom da iako je Miškovićev uspeh u dosadašnjem vodjenju "Delte" bio "vanserijski", on ipak nije bio u stanju da na pravi način prati veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << rast kompanije i promene na tržištu u zemlji i van nje.

Ona je svoj sukob sa Miškovićem objasnila time što je on "čovek koji sve, ali bukvalno sve u životu posmatra crno i belo", navodeći svoj primer gde je "ili najbliži saradnik ili najljući neprijatelj."

"Kod Miškovića postoji apsolutno odsustvo sluha za komunikaciju, da se sasluša neko drugi i rezultat toga je ekstremno ponašanje. S nekim ste bili 20 godina maltene najbliži saradnik, a sada šaljete svoje resurse i logistiku na njega", ukazuje Forcanova.

Ona je to izjavila nakon što je Privredno apelacioni sud potvrdio je prvostepenu odluku Privrednog suda u Beogradu kojom je odbijen zahtev vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića, da se uvedu privremene mere u kompaniju "Jugohemija", gde je na čelu Upravnog odbora Milka Forcan, kao i u novoosnovanom preduzeću "Jugohemija menadžment".

Mišković je krajem jula osporio Forcanovoj vlasništvo nad 40 odsto akcija "Jugohemije" i optužio je za nezakonito raspolaganje imovinom tog preduzeća i zatražio od Privrednog suda u Beogradu uvodjenje privremene uprave.

Tada je potpredsednik "Delta holdinga" Dragan Filipović pozvao Milku Forcan i njenu sestru Smiljku Mileusnić-Adžić da bez odlaganja ponište "nelegalne postupke kojima su otudjile imovinu "Jugohemije", koja je kroz preduzeće "Delta star" deo "Delta holdinga".

Pravni zastupnik "Delte" Nenad Popović ukazao je da je pokretanje sudskih postupaka izazvano postupkom manjinskog vlasnika "Delta stara Form komjunikejšensa" i uprave "Jugohemije".

Oni su prilikom osnivanja firme "Jugohemija menadžment", kako je tada predočeno novinarima, sračunato uvećali udeo kompanije "Forma komjunikejšensa", koji je vlasništvo Forcanove, a umanjili deo "Jugohemije", u kojoj Mišković ima udeo od 60 odsto kroz firmu "Hemslejd".

Tada je Privredni sud u Beogradu, na zahtev Forcanove, doneo odluku o uvodjenju prinudne uprave u Miškovićev "Delta star". Ona je zatražila prinudnu upravu jer na održanu skupštinu preduzeća nije pozvan jedan od osnivača - predstavnik firme "Form komjunikejšens" - koja je u njenom vlasništvu.

"Jugohemija" je tada blokirala račune "Delta stara", aktivirajući menicu od pet miliona dinara. Mišković je zatim tužio Forcanovu, direktorku tog preduzeća Smiljku Mileusnić-Adžić i člana UO Zvezdana Ćosića za otudjenje dve poslovne zgrade u Resavskoj ulici u Beogradu i 25 odsto udela.

Suprug Milke Forcan - Branko Forcan, tužio je 4. juna pred Okružnim sudom u Nikoziji na Kipru Miškovića i njegovu firmu "Hemslejd", tražeći devet odsto akcija u firmi "Delta Maksi".

Kada su mediji preneli da je "Jugohemija", aktiviranjem menice dovela u blokadu kompaniju "Delta star", Forcanova je na svom sajtu dala objašnjenje da je "Jugohemija" dala kratkoročnu pozajmicu kompaniji „Delta star“ u iznosu od 480 miliona dinara i, po isticanju Ugovora, pisanim putem zahtevala je informaciju o vraćanju duga.

Kako dužnik nije poslao nikakvu informaciju koja bi nagoveštavala spremnost da se dug vrati ili predloži odlaganje konačne isplate, menadžment "Jugohemije" je doneo odluku da menicu aktivira.

"Delta star" je, prema podacima Centralnog registra, vlasnik 77 odsto kapitala "Jugohemije", a na sajtu Narodne banke Srbije navedeno je da je račun "Delta stara" blokiran 2. jula, zbog potraživanja od 480 miliona dinara.

Kompanija "Delta holding" je potom saopštila da je "Delta star" podnela krivičnu prijavu protiv Forcanove, kako bi zaštitila svoja kompanijska prava i imovinu, kao i interese malih akcionara i države Srbije koja poseduje odredjene akcije "Jugohemije".
Pogledaj vesti o: Milka Forcan

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.