MIŠKOVIĆ PRODAJE MAKSI BEZ ZGRADA

Izvor: Kurir, 05.Avg.2010, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MIŠKOVIĆ PRODAJE MAKSI BEZ ZGRADA

BEOGRAD - Ko zna, zna! Verovali ili ne, srpski biznismen Miroslav Mišković belgijskoj kompaniji “Delez grupa” prodaje samo tržište u okviru kojeg posluje “Delta Maksi” i za to im traži milijardu evra! Objekte u kojima se nalazi njegova trgovina, a kojih ima oko 500 u zemlji i regionu, davaće u zakup!

BEOGRAD - Ko zna, zna!

Verovali ili ne, srpski biznismen Miroslav >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Mišković belgijskoj kompaniji “Delez grupa” prodaje samo tržište u okviru kojeg posluje “Delta Maksi” i za to im traži milijardu evra! Objekte u kojima se nalazi njegova trgovina, a kojih ima oko 500 u zemlji i regionu, davaće u zakup!

To je za Kurir potvrdio dobro obavešten izvor blizak ovoj kompaniji, a kao razlog prodaje navodi ogromna dugovanja prema dobavljačima i bankama na ime kredita od oko 1,2 milijarde evra.

- Mišković je sve objekte prebacio u vlasništvo svoje firme koja se bavi nekretninama - “Delta ril estejt”, a za tržište na kojem “Delta Maksi” posluje i koje, pored Srbije, obuhvata Bugarsku, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, traži milijardu evra - objašnjava naš izvor i dodaje da su polovina od ukupnih dugovanja zapravo potraživanja dobavljača od kojih su neki na ivici odluke da zbog kašnjenja od skoro godinu dana obustave snabdevanje “Maksija” i “Tempa” svojim proizvodima. On podseća da maloprodajna imperija “Delta Maksija” nije mala i da samo u Beogradu pokriva trećinu tržišta.

Kako je Kurir saznao, belgijski “Delhauze”, inače vlasnik poznatog lanca hipermarketa “Kora” i lanca supermarketa “Meč”, gotovo je siguran kupac Miškovićevog biznisa jer je s njim još ranije postignut dogovor o prodaji.

- Mišković je već potpisao ekskluzivni ugovor s “Delezom” na osnovu kojeg će ta kompanija dobiti pravo preče kupovine. Trenutno se pregovara o ceni - tvrdi naš izvor. Kad dođe do prodaje, Belgijanci će u svojim rukama imati čitavu maloprodaju, tačnije tržište “Maksija”, “Tempa” i “Pikadilija”, ali bez objekata.

Međutim, prema mišljenju ekonomista, to neće sprečiti “Delez grupu” da postane lider na Balkanu.

- Ne bi Belgijanci bili toliko zagrejani za ponudu da im ne odgovara cena. Mislim da prodaja ovolikog biznisa bez objekata vredi i više, ali verujem da su Belgijanci zahvaljujući velikim Miškovićevim dugovanjima uspeli da spuste cenu i dođu do one koja im odgovara - izjavio je za Kurir ekonomista Danilo Šuković. Prema njegovim rečima, Mišković će dodatni novac zaraditi izdavanjem objekata i tako se bar malo utešiti što je višedecenijski biznis prodao po ceni nižoj od realne.

Iz “Delte” nismo dobili odgovore na pitanja Kurira do zaključenja broja, ali podsećamo da su nedavno saopštili da se “Delta Maksi” ne prodaje, već da samo traži strateškog partnera do 50 odsto udela.

Katarina Martić

Šta se prodaje?

“Maksi” supermarketi

“Mini Maksi korner šops”

“Tempo” hipermarketi

“Pikadili”

Gde su objekti?

Zemlja    broj objekata

Srbija    343

Bugarska    27

BiH    24

Albanija    17

Crna Gora    21

“Delta Maksi”

Ukupni kapital:    12.726.976.000

Poslovni prihodi:    65.601.483.000

Dobit:    1.820.857.000

Broj zaposlenih:    5.536

“Delta ril estejt”

Ukupni kapital:    14.985.833.000

Poslovni prihodi:    739.925.000

Dobit:    2.256.349.000

Broj zaposlenih:    284

*iznosi u dinarima, podaci APR
Pogledaj vesti o: Prodat Maksi,   Nekretnine

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.