MAKSI DOBIO NOVOG VLASNIKA!

Izvor: Kurir, 20.Nov.2010, 08:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MAKSI DOBIO NOVOG VLASNIKA!

BEOGRAD - „Maksi“ dobio vlasnika! Belgijska kompanija „Delez“ od 1. januara 2011. preuzima upravljanje nad „Delta Maksijem“, otkriva Kurir.

BEOGRAD - „Maksi“ dobio vlasnika!

Belgijska kompanija „Delez“ od 1. januara 2011. preuzima upravljanje nad „Delta Maksijem“, otkriva Kurir.

- Sve je dogovoreno. Vi ste bili u pravu da je 9. oktobra prodat „Maksi“, odnosno da je postignut dogovor između „Deleza“ i Miškovića za 51 >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << odsto akcija, i to po ceni od 800 miliona evra. Ovih dana pare sukcesivno ležu na račun „Hemslejda“ na Kipru. I po tom dogovoru od početka januara Belgijanci preuzimaju kormilo našeg najvećeg trgovinskog lanca - tvrdi izvor Kurir blizak „Delti“.

Međutim, Srbija od tog novca neće videti ni žute banke. Tačnije, naša zemlja ostaće kratka za čak 120 miliona evra, koliko iznosi transakcioni porez. Po važećim propisima, kada nerezident prodaje kapital nerezidentu, ne plaća 15 odsto poreza na kapitalnu dobit. Osim toga, ostaje otvoreno pitanje ogromnog duga koji „Maksi“ ima prema dobavljačima i koji prema grubim procenama iznosi oko 800 miliona evra.

Da podsetimo, Kurir je u avgustu obavestio javnost da je Mišković s „Delezom“ potpisao ekskluzivni ugovor na osnovu kojeg je ta kompanija dobila pravo preče kupovine i da je ostalo da se dogovore o ceni. U međuvremenu, Mišković je sve objekte prebacio u vlasništvo svoje firme koja se bavi nekretninama „Delta ril estejt“, a samo za tržište na kojem „Delta Maksi“ posluje od „Deleza“ je tražio milijardu evra. Međutim, „Delez“ je, očigledno, tokom pregovora uspeo da obori cenu za čak 200 miliona evra.

Ekonomski stručnjak i savetnik za investicije Mahmud Bušatlija kaže da će ovom prodajom Srbija pretrpeti veliki gubitak:

- Na taj način on će izbeći plaćanje poreza na prihod, koji u našoj zemlji iznosi oko 15 odsto! Pored toga, neće dati ni dinara za različite takse, koje bi i te kako dopunile domaći budžet. Ovaj novac biće van kontrole naše zemlje, tako da su male ili gotovo nikakve šanse da njime „Delta“ isplati dugovanja svojim dobavljačima - objašnjava Bušatlija.

O. Nikolić - M. Lađević

Tadić: Porez trebalo platiti u Srbiji

Spekulacije o prodaji „Maksija“ „Delezu“ počele su polovinom jula, posle sastanka predsednika Srbije Borisa Tadića i belgijskog premijera Iva Leterma u Briselu. Leterm je tada najavio još jedan novi važan sporazum, što je podgrejalo priče da Belgijanci kupuju „Deltin“ „Maksi“. Informacija da bi transakcija mogla da se obavi preko Miškovićeve firme „Hemslejd“, koja je registrovana na Kipru, bila je i povod za novo reagovanje predsednika Tadića, koji je apelovao na ekonomski patriotizam.

- Nedopustivo je da se prilikom takvih prodaja ne plati porez u Srbiji, gde kompanije i posluju - rekao je Tadić.

Prodaju „Maksija“ „Delezu“ svojevremeno je potvrdio i ministar Slobodan Milosavljević.

„Delta“ i „Delez“ još ćute

U „Delti“ su po ko zna koji put ignorisali našu molbu da prokomentarišu informacije o prodaji, dok je direktor za investicije „Deleza“ Gert Verelen mejlom obavestio Kurir da još ne može da nam odgovori.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.