Istraga krenula,traži se pritvor za Miškovića

Izvor: Mondo, 13.Dec.2012, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga krenula,traži se pritvor za Miškovića

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je večeras da se odredi pritvor do 30 dana osmorici osumnjičenih u slučaju privatizacije putarskih firmi na čelu sa Miroslavom Miškovićem, i pokrenulo istragu.

Tužilac je tražio pritvor za vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića, njegovog sina Marku i i vlasnika Nibens grupe Mila Đuraškovića, kao i još petorici osumnjičenih za mahinacije prilikom privatizacije putarskih preduzeća.

Za dvojcu osumnjičenih, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << bivšeg direktora PZP Niš Milutina Gaševića i Zorana Mihailovića Tužilaštvo nije tražilo pritvor, već meru zabrane napuštanja boravišta i oduzimanje pasoša, kaže tužilac Miljko Radisavljević.

Tužilaštvo je nakon saslušanja koje je završeno oko 20:30 sati okončanjem trosatnog ispitivanja Miškovića starijeg, donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv svih deset osumnjičenih na čelu sa vlasnikom Delta holdinga zbog sumnje da su zloupotrebom položaja izvlačili novac iz putarskih preduzeća i sebi pribavili korist od oko 30 miliona evra.

Tužilaštvo je sudiji za prethodni postupak Specijalnog suda predložilo da se osmorici osumnjičenih odredi protvor, rekao je tužilac i dodao da očekuje da odluka bude doneta u toku noći.

Na pitanje novinara kako su se branili osumnjičeni, Radisavljević je rekao da je većina njih negirala navode iz krivične prijave, ali da je Tužilastvo sada sigurno da postoji osnovana sumnja da su izvršili krivično delo koje im se stavlja na teret.

Istraga će biti sprovedena protiv Miroslava Miškovića njegovog sina Marka Miškovića, vlasnika Nibens grupe Đuraškovića i još sedmorice njihovih saradnika.

Pored Miškovića i Đuraškovića, istragom će biti obuhvaćeni bivši direktori PZP Niš Milutin Gašević i Zoran Mihailović, predsednik Skupštine akcionara PZP Niš Dejan Jevtić, direktor Delta brokera Predrag Filipović, direktor Šer korporacije Risto Ristić, akcionar PZP Niš Zoran Kaitović i procenitelj Konzita Rašo Zdravko.

Time je završena prva etapa u sklučaju, gde je danas u Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno i okončano saslušanje osumnjičenih za malverzacije u privatizacijama putarskih preduzeća, među kojima je i vlasnik kompanije "Delta" Miroslav Mišković.

Saslušanje vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića počelo je danas oko 17:45 sati u Tužilaštvu za organizovani kriminal i trajalo je do 20:30.

Pre njega ranije danas saslušan i su Đurašković i Marko Mišković, a juče sedmorica osumnjičenih.

Pošto je saslušan i Mišković kao poslednji u nizu, Tužilaštvo je donelo odluku o pokretanju istrage i zahtevalo pritvor, o čemu će odluku doneti sudija za prethodni postupak, koji može da im odredi pritvor za početak do 30 dana, da im se odredi kućni pritvor ili da ih pusti da se brane sa slobode.

Osim dvojice Miškovića, Đuraškovića juče su uhapšeni i saslušani bivši direktor PZP Niš Milutin Gašević i Zoran Mihailović, predsednik Skupštine akcionara PZP Niš Dejan Jevtić i direktor Delta brokera Predrag Filipović.

Privedeni su i direktor Šer korporacije Risto Ristić, akcionar PZP Niš Zoran Kaitović i procenitelj Konzita Rašo Zdravko.

Prema navodima krivične prijave Uprave kriminalističke policije Miroslav i Marko Mišković, kao i Milo Đurašković u perodu od 2005. pa do kraja 2010. godine kao suvlasnici u privatizovanom Preduzeću za puteve Niš, a preko njega i suvlasnici više preduzeća za puteve - PZP Beograd, PZP Kragujevac, PZP Vranje, Srem put, Bačka put, i drugih neosnovano su iz tih preduzeća izvukli novac i imovinu vrednu od oko 30 miliona evra.

Radisavljević je precizirao da su od zajedničkog posla osumnjičeni zaradili oko 30 miliona evra od čega je Marku Miškoviću pripalo od 17 do 19 miliona evra, Milu Đuraškoviću 10 miliona evra, a kiparskom preduzeću čiji je vlasnik Miroslav Mišković Hemslejd 1,2 miliona evra.

Jedan od advokata vlasnika Delta Holdinga, Zdenko Tomanović, odbio je juče da daje izjavu za medije dok njegov klijent ne iznese odbranu, ali se nezvanično saznaje da je on uložio prigovor na pritvor njegovog branjenika.

(MONDO)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.