Efekat Mišković

Izvor: Danas, 21.Jun.2016, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Efekat Mišković

Vlasnik kompanije Delta Miroslav Mišković juče je odlukom Višeg suda u Beogradu prvostepeno osuđen na pet godina zatvora. Sud je ustanovio da je on savetima pomogao svom sinu Marku da izvrši krivično delo utaje poreza i na taj način "zakine" državu za nekih 320 miliona dinara. I iako je odbrana momentalno najavila ulaganje žalbe, presudom Višeg suda je postignut željeni efekat.

"Mišković ide na robiju" parafraza je naslovnih strana koje će se trajno urezati >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << u mozak prosečnog konzumenta medija u Srbiji. Nijanse ovog, po mnogo čemu, specifičnog sudskog postupka će sasvim sigurno proći nezapaženo. A ne bi smele.

Iako se ovo suđenje prvenstveno bavilo teško razumljivim i nimalo atraktivnim pitanjem finansijskog poslovanja optuženih, ono je posmatrače uvek držalo na ivici stolice. Svega je tu bilo. Vladimir Vučinić, sudija koji je najpre vodio postupak, prošao je kroz golgotu zbog toga što je, poštujući svoja zakonska ovlašćenja, privremeno vratio pasoš Miškoviću. Taj sudija je, uzgred, nedugo nakon toga otišao u advokaturu. Potom je ovaj postupak spojen sa drugim, da bi naknadno zbog zdravstvenog stanja Miroslava Miškovića opet bio razdvojen. Iza toga dolazi i izmena optužnice svega nekoliko meseci pre završetka postupka. I za kraj - presuda. Kazna Miroslavu Miškoviću je veća nego njegovom sinu, iako se on tereti da je njemu pomagao da izvrši krivično delo. Sve u svemu, jako je teško otrgnuti se utisku da je Miroslav Mišković morao da padne.

A razlog i nije teško pogoditi. Suđenje Miroslavu Miškoviću ima sličan simbolični značaj za premijera Aleksandra Vučića kao i recimo Beograd na vodi. I dok ovaj megalomanski urbanistički poduhvat treba da pokaže njegovu moć da privuče strane investicije i na najočigledniji način transformiše izgled društva, slučaj vlasnika Delte je zamišljen kao pokazna vežba njegove nepokolebljive borbe protiv korupcije. Tim pre što je Vučićev astronomski rejting drastično skočio upravo nakon što se Mišković našao iza rešetaka.

"Mišković ide na robiju", pa biće da se ovaj stvarno bori protiv korupcije. Valjda od danas više nismo visoko korumpirano društvo?
Pogledaj vesti o: Miroslav Mišković

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.